Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A grid-modell fizikai térszerkezete

 A grid-modell számos, a hagyományos fizikai modellek által jelenleg nem értelmezhető, csupán matematikailag leírható jellemzőre alkalmas m...


 A grid-modell számos, a hagyományos fizikai modellek által jelenleg nem értelmezhető, csupán matematikailag leírható jellemzőre alkalmas magyarázatot adni, mint…

A grid-modell lényege, hogy a fizikai világunkat egy rácsszerű struktúrában elhelyezkedő, helyhez kötött, Planck mérettartományba eső részecskék vibrációja, szinkronizált rezonanciája hozza létre. Minden, ami a fizikai valóságunk része, minden, ami a fizika valóságunkat alkotja ezeknek a rezonanciáknak a formálódása. 

Ha a fizikai valóságunknak alkalmas leírása lehet a grid-modell, kérdésként merülhet fel, hogy milyen térdimenzióban helyezkedhet el a grid részecskék rácsszerű struktúrája? 

A fizikai valóságunkat három térdimenzió alkotja. Ez a kijelentés nyilvánvaló tény, és a fizikai törvényeink szerkezete is alapvetően a tér háromdimenziós struktúráján alapszik. Azonban egyes fizikai teóriákban a valós világunk jellemzőinek való megfeleltetés során feltételként jelentkezik, hogy a térnek valójában több, mint három dimenziósnak kell lennie. Minden quantum-gravitációs teória a teret több, mint három dimenziósként feltételezi ahhoz, hogy a fizikai valóságunk megfelelően interpretálható legyen a teóriában.

Ez a térre vonatkozó feltételezés azonban ellentmond a nyilvánvaló tapasztalati tényeknek, amit a jelenlegi quantum-gravitációs teóriák úgy oldanak fel, hogy az extra térdimenziók kiterjedése akkora, hogy nem befolyásolja a három térdimenzióra épülő fizikai törvényeinket, és a tapasztalati valóságunkat sem, de például “felcsavarodott” formában, minimális kiterjedésben rendelkezésre állnak az anyag fizikai tulajdonságainak a megvalósulásához. 

A részecskefizikai jellemzőket vizsgálva, valamit tudva, hogy a fizikai világunkat leíró két általános elmélet, a relativitáselmélet és a quantumelmélet az alapoknál ellentmond egymásnak, valóban szükségesnek látszik a tér háromdimenziós valóságának valamilyen formában történő kiterjesztése ahhoz, hogy egy átfogó, ellentmondásmentes fizikai leírást alkothassunk a világunkról. 

A valóság leírásához szükséges tér kiterjesztésének az igényét sugallja az is, hogy a fizikai valóságunk matematikai leírásához használt képleteink megalkotásához jellemzően szükség van a komplex számok igénybevételére, amely eszköz ugyan csupán absztrakt matematikai struktúra amely a számegyenes egydimenziós kiterjedését kiterjeszti egy, az előzőtől független, de specifikus szabályok által egymáshoz kapcsolt másik dimenzióba is, a komplex számsík a valóságunk leírásához mégis nélkülözhetetlen. 

A fizikai világunk leírásához szükségszerűnek látszik a tér valamilyen formájú kiterjesztése, amit a grid-modell egyedi formában tesz értelmezhetővé. A grid-modell szerint a fizikai valóságunkat a rácsszerűen elrendeződött grid részecskék rezonanciákból álló struktúrái alkotják. Mivel a fizikai valóságunk a háromdimenziós térben létezik, a grid rács szükségszerűen háromdimenziós felépítésű. Azonban ez a háromdimenziós fizikai struktúra belefoglalva lehet egy háromdimenziósnál magasabb térdimenzióban létező térbe, amelyben a háromdimenziós grid rács a felsőbb dimenzióban fizikailag csupán egyrétegű kiterjedésű. Szemléletesen eggyel alacsonyabb dimenzióban úgy lehet elképzelni, mint egy olyan papírlapot a háromdimenziós térben, amelynek a kiterjedése a harmadik dimenzióban csupán egyetlen réteg. A feltételezett grid rács a harmadik térdimenzió felett csupán egyetlen réteg kiterjedésű.

Ez a modell lehetővé teszi, hogy tér dimenziói a méretük szerint ne legyenek megkülönböztetettek, ne legyenek valamilyen formában redukáltak, amely megkülönböztetett állapot kialakulása és létezése fizikai magyarázatot igényelne, de egyúttal a magasabb dimenziók a háromdimenziós grid-rács minden pontjában jelen legyenek mint szükségszerű extra szabadságfokok, amelyek a fizikai valóságunk jellemzőinek létrehozásához szükségesek, és a feltételezett grid-részecskéknek a felsőbb dimenziókba is kiterjedő vibrációként valósulhatnának meg.

A grid-modell felvázolt térszerkezete potenciális fizikai modellje lehet a fizikai valóságunknak, mert fenntartva a tapasztalati terūnk három dimenzióját lehetővé teszi, hogy extra szabadságfokok álljanak rendelkezésre a világ anyagi tulajdonságainak létrehozásához. Egy, a fizikai világunk modellezésére alkalmas grid-modell további kidolgozásához a grid részecskék fizikai jellemzőinek meghatározása szükséges, amelyek a rendelkezésre álló szabadságfokok által megvalósuló interakciói, létrehozva a rezonanciákat, alkalmasan megvalósíthatnák az anyagi világunkat.

Anyag {button_primary}  Fizika {button_primary}  Tér {button_primary}  Univerzum {button_primary}

The physical space structure of the grid model

Nincsenek megjegyzések