Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A mesterséges intelligencia alkalmazása a társadalomra

 A mesterséges intelligencia napjainkban alkalmazott legfejlettebb formája, a mélytanuló rendszerek alapvető hatással lesznek, és már most i...


 A mesterséges intelligencia napjainkban alkalmazott legfejlettebb formája, a mélytanuló rendszerek alapvető hatással lesznek, és már most is fontos szerepet játszanak az emberek, az egész társadalom életében. A mélytanuló rendszerekből létrejövő generatív mesterséges intelligencia a valóság megtanult elemeiből nem csak a megtanult tudást képes igény szerint felhasználható formában prezentálni és ezáltal a felfedezett összefüggésekből akár korábban nem létező ismeretet létrehozni, hanem a felhasználó ember igénye szerint a megtanult ismereteket felhasználva képes valósághű módon a valóságban nem létező virtuális valóságot is alkotni. 

A mélytanuló mesterséges intelligencia minden olyan feladatra alkalmas, és alkalmasabb, mint bármilyen más technológia, amely nagy mennyiségű, nem strukturált adathalmazban, nem rendszerezett adatok között próbál összefüggéseket, kapcsolatokat felismerni, és a felismert összefüggéseket generatív módon létrejövő output formájában, a valóságban lehetséges, vagy akár a valóságban nem is létező, de valósághű módon, szöveges, képes, vagy videó formában a felhasználó számára prezentálni. 

Az emberi értelem a mélytanuló mesterséges intelligenciának a valóságról képzett tudását kreatív módon felfedezte. Egyrészt a valóság valósághű megjelenítésére alkalmazza, másrészt a valóság még nem ismert tudásának a felfedezésére használja, továbbá a valóság törvényszerűségeit felhasználó, de a valóságban nem létező, virtuális valóság létrehozására használja. Az emberi kreativitás, az alkotó képesség látszólag határtalan, legyen az akár jó vagy rossz szándékú alkalmazás is. 

Komplex rendszerek működési szabályszerűségeinek felismerésére való alkalmassága miatt a mélytanuló mesterséges intelligencia potenciális felhasználási területe lehet a társadalom irányításának a támogatása az emberek viselkedésében, a társadalom életében meglévő szabályszerűségek, összefüggések, tendenciák felismerése által. A mélytanuló mesterséges intelligencia felhasználása a társadalomra meghatározó segédeszköze képes lenni, jó és rossz értelemben is, a társadalom kormányzásának. 

A mesterséges intelligencia ilyen jellegű felhasználási folyamata már zajlik, és az aggodalom meg is jelent a társadalomban a mesterséges intelligenciának, mint eszköznek a társadalmat kontrollálni szándékozó felhasználásával kapcsolatban. Például egy elnyomó politikai hatalom esetén az állampolgárokkal kapcsolatos személyes információk folyamatos begyűjtése és mesterséges intelligencia általi elemzése ideális eszközt kínál a hatalommal szembeni deviáns viselkedés felismerésére és az elnyomás és a kontroll fenntartására. Ez a hatalmi eszköz már most is létezik és a hatalom birtokosai egyre szélesebb körben alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a hatalmuk fenntartására.

Manapság a mesterséges intelligencia már olyan szintre emelkedett a nagy adathalmazokban való összefüggések felismerése terén, hogy alkalmas például a begyűjtött képadatokból egyedileg felismerni embereket, és képes az összegyűjtött adatok alapján a megfigyelt ember viselkedését nagy valószínűséggel megjósolni. A közterületeken felállított kamerák képeinek arcfelismeréssel történő központi elemzésével lehet például egyes emberek viselkedését nagy pontossággal követni. 

Ezen túlmenően elegendő egy adott személy okoseszközeinek a szenzorait megfigyelni, a szenzorok által rögzített adatokat összegyűjteni és mesterséges intelligenciával elemezni ahhoz, hogy nagy valószínűséggel meg lehessen jósolni a személy jövőbeni cselekedeteit, azaz lehetséges legyen a szándékot valószínűsíteni. Az okostelefonokra telepített kémprogramok csupán kezdeti lépései ezeknek a társadalomra veszélyes tendenciáknak. 

A mesterséges intelligencia felhasználása a társadalom kontrolljára nyilvánvaló, egyértelmű, és a hatalom, a társadalom erőforrásaival rendelkező elit számára közvetlenül hasznot hozó módszer, ezért a mesterséges intelligencia alkalmazása a társadalomra az elnyomás és a kontroll területén terjed először. A mesterséges intelligencia alkalmazásának a társadalomra azonban pozitív felhasználási területe is lehetséges. 

Ilyen, hasznos jellegű alkalmazás például az anonim helyadatok összegyűjtésével és elemzésével létrejövő országúti forgalomelemzés területe. E nélkül lehetetlen lenne pontosan megjósolni egy tervezett útvonalon az érkezési időt. Mélytanuló mesterséges intelligenciával kombinálva a rendszer továbbfejleszthető a forgalom időben hosszabb távú előrejelzésére, és az előrejelzés alapján a közlekedés ésszerű manipulálására. 

Ennél azonban sokkal több előnyös lehetőség van a közösségi adatokban rejlő összefüggéseknek, tendenciáknak, trendeknek a mélytanuló mesterséges intelligencia általi felismerésére, és a felismert ismeretek társadalomra történő alkalmazására. A technológia alkalmas nem csak a hatalommal rendelkező elit uralma fenntartásának szolgálatára, hanem hasznos módon hozzájárulhat a társadalom komplexitásának növekedéséhez, a társadalom fejlődéséhez is. A társadalomra hasznos lehetőségek korlátlanok, különösen, ha kiterjednének a beszédelemzésre is. A beszédelemzés már most is alkalmazott módszer a nagy kereskedelmi cégek termék ajánlóinak megjelenítésében. Ez a módszer technikailag megvalósítható, és megfelelő szabályozással a társadalomra előnyös módon lenne felhasználható. 

A személyes jellegű megfigyelés opresszív módon hat az emberi viselkedésre, de a szigorúan anonim adatgyűjtés nem jár kényszeres viselkedéssel. A mélytanuló mesterséges intelligencia társadalomra történő alkalmazásának előnyei, megfelelő szabályozás esetén - amikor a kormányzat nem használhatja az eszközt egyes emberek viselkedésének megfigyelésére, hanem csupán az állampolgári önkéntesség alapján az összegyűjtött információk anonim módon történő elemzése által a társadalmi szabályszerűségek, összefüggések, trendek felismerésére - demokratikus módon, társadalmi kontroll mellett hatékonyabbá lehet tenni a kormányzati munkát, a társadalom irányítását. 

Az összegyűjtött adatokra vonatkozó anonimitás nyilvánvaló törvényszerűsége mellett az önkéntesség fontos, a rendszer hitelességére garanciát biztosító jellemző. Az önkéntesség garantálja a társadalmi kontrollt a rendszer felett, hiszen egy ilyen rendszer csak akkor működhet megfelelően, ha elegendő adat áll rendelkezésre, és csak akkor állna rendelkezésre elegendő adat, ha a rendszerrel kapcsolatos társadalmi bizalom fennáll, ugyanakkor a hozzájárulásnak konkrét személyes haszna is van, hiszen aki önkéntesen hozzájárul az általa elfogadott típusú személyes adatainak közreadásához, annak a személynek az információi lesznek hatással a közösségi információkból származó, a mélytanuló mesterséges intelligencia által felismert összefüggések kialakulására, és a felismeréseket felhasználó kormányzati policy meghatározására.

A társadalom szempontjából a mesterséges intelligencia fegyver a tekintélyuralmi rendszerek kezében, veszélyes eszköz a képviseleti demokrácia esetén, de effektív segédeszköze lehet a közösségi kormányzásnak. A mélytanuló mesterséges intelligenciának a társadalomra történő felhasználása által létrejövő képesség és tudás a társadalom irányítását végző kormányzat birtokában jó esetben hatékony segédeszköze a társadalom irányításának, rossz esetben az eszközként irányított társadalom teljes kontrolljának.

Hogyan védekezhet a társadalom a mesterséges intelligencia elnyomó szándékú használata ellen? 

Ebben az esetben a mesterséges intelligencia jogi jellegű korlátozása hiábavaló, a diktatórikus kormányzás ellen jogi eszközökkel nem lehet hatékonyan fellépni, a jogi fellépést lehetővé tevő valódi fékek és ellensúlyok az elnyomás során gyorsan leépülnek, ha egyáltalán megfelelően funkcionáltak is. A mesterséges intelligencia által támogatott elnyomás ellen a technológiával szembeni erőszakos ellenállás sem hatékony fellépés, mert az egyrészt csökkenti a társadalom potenciálját egy hasznos eszköz elvetése által, másrészt a hatalom irányából még erősebb elnyomáshoz és kontrollhoz, vagy káoszba süllyedő társadalomhoz vezethet. 

Hogyan lehet küzdeni egy elnyomó rendszerben a mesterséges intelligencia társadalomra káros használata ellen? Tudatos irracionális viselkedéssel. 

A mesterséges intelligencia összefüggéseket, kapcsolatokat ismer fel az adatok között. Ezek az összefüggések még ha nehezen felismerhetőek is, szükségszerűen létező részei egy természetes módon viselkedő rendszernek. Általában a rendszerek természetes módon viselkednek, a működésük ok-okozat alapú. Azonban az emberi viselkedés nem feltétlenül természetes viselkedés, az emberi viselkedést a kiválasztott szándék, a szabad akarat irányítja. Normál esetben természetesen az emberi viselkedés is szabály alapú és összefüggéseket tartalmaz. De nem feltétlenül. Egy ember nem csupán szabályszerű módon cselekedhet, az ember a szabad akarata által tud véletlenszerű módon is viselkedni. 

Egy uralkodó jellegű társadalomban, ahol a vezetés elnyomásra használja a mesterséges intelligencia képességeit, a társadalom tagjainak irracionális, szándékosan véletlenszerű viselkedése alkalmatlanná teszi a mélytanuló mesterséges intelligenciát, hogy valóságosan létező összefüggéseket állapítson meg az állampolgárok viselkedésének megfigyelése során, és ezzel valós szándékot legyen képes valószínűsíteni. 

A mélytanuló mesterséges intelligencia alkalmazásának a társadalomra hasznos és káros hatása is lehet. A hatalom érdekeit kiszolgálva egyértelműen hátrányos a társadalmi fejlődésre, de társadalmi kontroll mellett hasznosan is fel lehet használni, amely meghatározó módon támogathatja a társadalmi fejlődést.

Mesterséges Intelligencia {button_primary}  Társadalom {button_primary}  

Applying artificial intelligence to society

Nincsenek megjegyzések