Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Javaslat a társadalomba integrált pénz kriptovalutaként megvalósítható működésére

  Egy korábbi gondolatban megfontolásra került , hogyan működhet egy univerzális csere-érték eszköz, amely képes kiküszöbölni a jelenleg has...


 Egy korábbi gondolatban megfontolásra került, hogyan működhet egy univerzális csere-érték eszköz, amely képes kiküszöbölni a jelenleg használatban lévő pénz legnagyobb problémáját, tehát úgy képes önmagában, külső közreműködő garanciavállaló partner nélkül, tehát generikusan értéket képviselni, hogy önmaga nem hordoz értéket. A javaslat egy kriptovaluta formájában működő társadalomba integrált univerzális csere-érték eszköz, pénz (Humanity Associated tender - HAtcoin) létrehozása volt.

A következőkben egy olyan kriptovalutaként működő fizetési eszköz logikai koncepciója következik, amely hordozza a megkövetelt tulajdonságokat. A javasolt rendszer alkalmazza a blockchain technológiát, a társadalomba integrált pénz kritériumainak megfelelve kiküszöböli a blockchain technológia alkalmazásának társadalmi problémáit, és generikusan értéket hordozva alkalmas ideális univerzális csere-érték eszköznek.

A kriptovaluták számítástechnikai működtetése, a digitális formájának alapjai jól kidolgozottak, és a gyakorlatban is kipróbáltak. A HAtcoin kriptovalutaként történő működtetése a kriptovaluták működésével kapcsolatos problémákat kiküszöbölendő, és a HAtcoin specifikus működését figyelembe vevő, az általános blockchain működési mechanizmusoknak a társadalomba integrált pénz működési rendszere által megkövetelt alábbi módosításait igényli:

A/ A HAtcoin létrehozása létező személyhez rendelt eljáráson alapszik
B/ A HAtcoin tranzakciók blockchain-ben történő könyvelése nem versenyre épülő eljárás
C/ A HAtcoin blokkokat létrehozó node-ok megbízhatóságának biztosítása reputacio alapú
D/ A HAtcoin tranzakciók blockchain-ben lévő rekordjának érvényességi ideje korlátos

A/ A HAtcoin létrehozása létező személyhez rendelt eljáráson alapszik

A társadalomba integrált pénz alkalmazása során egy felnőtt korban lévő személy egyszer, és csakis egyszer kaphat egy egységnyi, kriptovalutaként működő tokent, ezért a digitális formában létező pénzegység létrejöttének egyértelműen kell kapcsolódnia egy létező felnőtt személyhez.

A feladat megvalósítható, a token egyértelmű hozzárendeléssel létrehozható, ha a személy kriptografikus hash eljárással kódolt személyes azonosító adataihoz (például név, születési idő, születési hely, anyja neve) hozzá kapcsolódik a személy egyedi biometrikus azonosítójának (például ujjlenyomat vagy más biometrikus marker) kriptografikus hash eljárással kódolt adatai, aminek a hitelességét, valóságos létezését, és összetartozását egy, a társadalom által megbízhatónak tartott szervezet kriptografikus aláírással igazol.

Egy egységnyi HAtcoin létrehozásának javasolt lépései:

1. A személyes adatok hash kódjának a létrehozása. Célszerű, ha ezt a funkciót a személy a HAtcoin pénztárcája mobil alkalmazásával végzi, például a hivatalos személyes azonosító igazolványoknak a szükséges hardver és szoftver követelményekkel rendelkező mobil eszközzel történő beolvasásával.

2. A személyes adatok hash kódjához a hozzá tartozó személy egyedi biometrikus azonosító hash kódjának hozzárendelése. Célszerű, ha ezt a funkciót szintén az adott személy a HAtcoin pénztárcája mobil alkalmazásával, az eszköz ujjlenyomat olvasójának az alkalmazásával végzi.

3. Az így létrehozott karakterisztikájú adatsort kriptotokenként regisztrálni szükséges egy társadalom által megbízhatónak tartott szervezet által, ahol a felnőtt életkorú személy személyesen megjelenik. 

A személyes adatok ellenőrzésre kerülnek a hivatalosan létező, a társadalom tagjainak adatait tartalmazó adatbázisban meglévő személyes adatokból létrehozható hash kódnak és a személy által létrehozott személyes adatok hash kódjának az egyezésével, valamint a személy által korábban létrehozott biometrikus azonosító hash kódjának a társadalmi szervezet eszközén történő megismételt létrehozásával. Továbbá a kriptotoken regisztrációját végző szervezet által ellenőrzésre kerül, hogy a kriptotoken adatai egyediek, még nem létezik használatban lévő kriptotoken a megadott személyes adatok és a biometrikus azonosító hash kódjával. 

Ha az információk érvényesek és egyediek, a társadalmi szervezet a létrehozás időpontját az adatokhoz kapcsolva a társadalmi szervezet nevében kriptografikus aláírással hitelesíti a valós adatok létezését, és a személyes adatok és a biometrikus azonosító összerendelését. Az ezekkel az adatokkal létrejövő adatsor, egységnyi kriptotokenként funkcionáló egyedi adatsor változtathatatlan módon, egyértelműen reprezentál létező felnőtt személyt. A kriptotoken ettől kezdve érvényesnek tekinthető, és forgalomba hozható.

4. A létrejött kriptotoken tranzakciója az érvényesítő szervezet címéről a személy által megadott HAtcoin címre. A tranzakcióért a rendszerbe beépített nominális flat fee,  tranzakciós jutalék kérhető, amely a szolgáltatást végző szervezet fenntartását támogatja. HAtcoin címet a kriptovaluták általános működésének módja szerint bármikor, bárki, korlátozás nélkül létrehozhat.

Az eljárás működésének jellemzői:
- A HAtcoin létrehozását szolgáló eljárás nem igényel kívülálló adminisztratív személy közreműködését, a kriptotoken regisztrációja teljesen automatizálható.
- Az eljárás során a HAtcoin-hoz kötődő személy megőrizheti az inkognitójat, mivel azonosítható személyes adatok nem kerülnek a hálózatban publikálásra.
- A módszer alkalmazásával értelmét veszti a más személy helyetti HAtcoin regisztrálás mielőtt a személy önmagának regisztrál HAtcoint, mivel a biometrikus azonosító egyedisége és a személyes azonosító adatok hash kódjának a hálózatban történő rögzítése miatt egy személy csak egyetlen HAtcoint képes regisztrálni.
- A javasolt módszer kiküszöbölhetővé teszi, hogy a HAtcoin regisztrálását végző társadalmi szervezet rossz szándékú közreműködőként viselkedhessen, azaz nem létező személyt képviselve, vagy véletlenszerű adatokkal HAtcoint hozzon létre, mivel a rendszerben ellenőrizhető, hogy a konszenzussal elfogadott szoftver verzió alkalmazásával jött létre a HAtcoint létrehozásához szükséges adatsor.
- A személy számára a hivatalos azonosító iratot kiadó állam információjának a HAtcoin azonosítójába történő rögzítésével lehetővé válik a rendszer elvárt tulajdonságaként a különböző társadalmaknak az univerzális csere-érték eszköz használatában történő megkülönböztethetősége, ami egyúttal lehetővé teszi a HAtcoin nem helyhez kötött, tehát a politikai rendszerektől független, de egy adott társadalomhoz kötődő regisztrációját.
- Az eljárás külső politikai befolyásolhatóság mentesen hozzájárul ahhoz is, hogy egy adott társadalomhoz kötött HAtcoin általánosabb elfogadásának társadalmi motivációján keresztül a társadalmi rendszerek közötti kompatibilitás megvalósuljon.

B/ Hiteles blockchain alapú könyvelés nem verseny jellegű eljárással - blockchain blokk létrehozás a publikus ledger-ben proof of random módszerrel

A kriptotokenként működő HAtcoin közösségi könyvelése során a hitelesség fenntartása mellett elkerülendő a számítási verseny. Az eredeti blockchain technológiában a számítási verseny alapú blokk létrehozás a blockchain hitelessége, a felülírhatatlanságának a biztosítása miatt került alkalmazásra, valamit lehetővé tette a kriptotoken kibocsátásának ütemezését.

A számítási verseny alapú kriptotoken könyvelési eljárása a megvalósuló célok mellett jól ismert hátrányokkal is jár a számítás elvégzéséhez szükséges energia felhasználás formájában, és az 51 százalékos támadhatóság kockázatában, valamit a gyakorlati működtetés során a számítási teljesítmény centralizációjával járó biztonságossági veszélyben. A proof of work eljárást helyettesítő proof of stake módszer alkalmazása bár nem igényel számítási versenyt a blokk létrehozására, de ugyanúgy a blokkokat létrehozó node-ok centralizációját eredményezi, csak nem a számítási teljesítmény terén, hanem a birtokolt kriptovaluta formájában.

A kriptovaluták kapcsán bármilyen formában létrejövő centralizáció veszélye ellentétes a koncepció lényegével, biztonsági kockázata van, és mesterségesen hozzájárul a rendszerben kialakuló, de szükségszerűen elkerülendő egyenlőtlenségekhez.

Mivel a HAtcoin kibocsátása nem igényel ütemezést, nem szükséges számítási eljárással szabályozni a hálózat könyvelési sebességét. Ha a könyvelés hitelességének biztosításában megvalósítható, hogy ne játsszon szerepet a számítási sebesség nagysága, az 51 százalékos támadhatóság sem jelent veszélyt a könyvelés hitelességének fenntartására. A számítási sebesség kiváltását szolgáló, de továbbra is centralizációt eredményező proof of stake módszer alkalmazása is értelmét veszti, ha a blockchain módosíthatatlanságát nem a befektetett számítási teljesítmény nagysága biztosítja.

A társadalomba integrált kriptovaluta esetében a blockchain-ben elkönyvelt tranzakciós blokkok létrehozására a véletlen alapú, de a blockchain biztonságát és hitelességét fenntartani képes eljárásra épülhet.

A node-ok szerepe

Az általános blockchain technológiának megfelelően a HAtcoin esetében is a tranzakciók rögzítését a blockchain ledger-ben a node-ok adminisztrálják. A node-ok folyamatos kommunikációt lehetővé tévő és szinkronizált időt használó hálózati kapcsolatban állnak egymással. 

Az általános blockchain technológiának megfelelően a HAtcoin esetében is bárki lehet node, aki a publikusan létrejött, konszenzus alapján elfogadott üzemeltetést végző alkalmazás futtatásához rendelkezik a megfelelő számítástechnikai teljesítménnyel, rendelkezik a blockchain tárolásához elegendő tárterülettel, és rendelkezik folyamatos kommunikációs hálózati kapcsolattal.

Node-ként való belépés lépései:
1. A blockchain ledger adminisztrációját végző nyílt forráskódú alkalmazás telepítése
2. Az aktuálisan érvényes blockchain és node tábla letöltése
3. A node táblában lévő node-ok ping-elése
4. A hálózati struktúrában a legközelebbi szomszédos node számára a node-nak jelentkező egység a node táblába történő felvételhez szükséges adataink elküldése a felvétel kérésével.
5. A felkért node interaktív módon ellenőrzi és hitelesíti az új node felvételéhez szükséges feltételek meglétét, és sikeres ellenőrzés esetén a hálózati idő hozzáadásával a node táblába felveszi új rekordként az új node-ot. A node tábla elsődleges kulcsa a belépési idő.
6. Az első hitelesítő node propagálja a node táblát a többi, a node táblában meglévő, már funkcionáló node felé.
7. Minden node a node tábla frissítésekor újra hitelesíti az új node felvételi követelményeinek meglétét.

HAtcoin alapú pénzügyi tranzakció: a HAtcoin tranzakció tranzakciós rekordjának a publikálása (fizetés HAtcoin-nal)

A kriptovalutaként funkcionáló HAtcoin-nal való fizetés a kriptovalutákra jellemző fizetési eljáráshoz hasonló elven működik. A tranzakciós rekordot a tokent küldő kliens hozza létre. A fogadó partner megadja a publikus HAtcoin címét, a küldő fél kliense a blockchain-ben lévő, a számára rendelkezésre álló, általa birtokolt HAtcoin információk alapján összeállítja a tranzakciót, a tranzakciót elkönyvelő node számra járó, a rendszerben meghatározott flat díjjal együtt, amit kriptografikus aláírással hitelesít és publikál a hálózatba.

A HAtcoin alapú tranzakció publikálásának a lépései:
1. A tokent küldő kliens lekéri az aktuális node táblát a hálózatból.
2. A kliens pingeli a node-okat a node tábla alapján, és a leggyorsabban válaszoló node-nak küldi a rekordot.
3. A node fogadja a tranzakciót, ellenőrzi a blockchain alapján, hogy létező, valós, és hiteles adatokat tartalmaz.
4. A node a rekord hitelesítése után a rekordhoz illeszti a hálózati időt.
5. A node propagálja a tranzakciót a node-oknak a mempool táblába (a ledger-be még el nem könyvelt tranzakciós táblába). A mempool tábla elsődleges kulcsa a tranzakció hálózati ideje. 

Minden node minden új mempool rekord hitelességét megvizsgálja. Nem hiteles tranzakciós rekordot bármelyik node törölhet. A kliensek bármikor ellenőrizni tudják a mempool-ban lévő tranzakció létezését.

Új ledger blokk létrehozása a mempool táblában lévő tranzakciós rekordokból a proof of random módszerrel

A HAtcoin rendszert működtető alkalmazásban definiálva van a mempool táblának egy határérték rekord száma. Ha a mempool tábla meghaladja a megadott határértéket, a node-oknak triggerelődik a ledger rekord létrehozásának az eljárása, és minden node lefuttatja a következő algoritmust:

A proof of random algoritmus:
1. Felezi a mempool táblának az első és a határértéket triggerelő rekordja között eltelt időtartamot
2. Kiválasztja a mempool-ból a félidőt követő tranzakciós rekordot
3. A kiválasztott tranzakciós rekordnak a kriptografikus aláírását számértéknek véve elosztja a számértéket a node táblában található, a kiválasztott félidős tranzakciós rekord idejét megelőző idővel rendelkező rekordjainak számával.
4. Az osztás maradéka megmutatja, hogy a node táblának melyik sorszámú node-ja jogosult a ledger rekord létrehozására.
5. Az eljárással önmagát kiválasztó node a mempool táblának a félidős eljárással kiválasztott rekordjáig a tranzakciós rekordokból, a blockchainben már létrehozott utolsó blokkjának a kriptografikus aláírásából, valamit az adatokhoz illesztve az aktuálisan érvényes node-táblát is, a rekordot létrehozó node saját kriptografikus aláírásával hitelesítve a kriptovaluták hagyományos eljárásának alapján létrehozza az új ledger blokkot.
6. A blokkot létrehozó node propagálja node-ok felé a blockchain új blokkját.
7. Minden új blockchain ledger blokkot fogadó node ellenőrzi az adatokat, és ha hiteles, törli a mempool-ból a még ott lévő, de már a blockchain új blokkjába került tranzakciós rekordokat.
8. Ha a tranzakciós rekordoknak a mempool-bol való törlése által a mempool tranzakciós rekordjainak száma a határérték alá csökken, az új ledger rekord létrehozását jelző trigger megszűnik mindaddig, amíg a tranzakciós rekordok száma ismét eléri a határértéket.

A proof of random eljárás általánosan használható blockchain ledger technológia, amely kiküszöbölve a verseny hátrányait és a centralizáció veszélyét, alkalmas új ledger blokk létrehozására.

A proof of random eljárás jellemző előnyei:
- A proof of random eljárás rugalmasan képes alkalmazkodni a tranzakciók volumenéhez, több tranzakció automatikusan a ledger blokkok nagyobb sebességű létrehozását eredményezi.
- Egy tranzakció blockchain-ben történő könyveléséhez szükséges időtartam nem növekszik a tranzakciók számának a növekedésével.
- A blockchain-ben nem keletkezhetnek elágazások, mert a véletlen alapú módszer minden alkalommal egyértelműen kijelöli az új blokkot létrehozó node-ot. A leghosszabb blockchain folytatódik szabálya értelmét veszti.
- A node-ok mindegyike azonos valószínűséggel hoz létre új blokkot.
- Az eljárás nem jár számítási teljesítmény versennyel.
- A node-ok számítási teljesítmény igénye nem jelentős, a node-ként való működés demokratizálható, ami növeli a hálózat biztonságát.
- Mivel a blockchain-ben az új blokk létrehozása nem igényel számítási versenyt, az 51 százalékos támadhatóság érvényét veszti.
- Nincs szükség confirmation deepness-re, a blockchain-be került tranzakciók azonnal változtathatatlanok.

C/ A HAtcoin blokkokat létrehozó node-ok megbízhatóságának biztosítása reputáció alapú

A nyílt peer to peer számítógépes hálózatok jellemző problémája a Sybil támadás veszélye. A Sybil-támadás egy olyan típusú támadás egy számítógépes hálózati szolgáltatás ellen, amelyben a támadó nagyszámú álneves személyazonosság létrehozásával aláássa a szolgáltatás reputációját, és ezeket arra használja, hogy aránytalanul nagy befolyásra tegyen szert.

A HAtcoin tranzakciókból blockchain blokkokat létrehozó proof of random eljárást nem védi a hagyományos kriptovalutákra jellemző proof of stake vagy proof of work Sybil deterrence funkciót is ellátó, a befektetett erőforrásból származó mechanizmusa.

Egy társadalomba integrált kriptovaluta üzemeltetését a társadalmi elismertség által létrejövő bizalom alkalmas hitelesen szabályozni. A HAtcoin számítógépes hálózatának Sybil támadás elleni védelmére kézenfekvő megoldásként adódik, ha blockchain blokkot csak HAtcoint létrehozó node hozhat létre.

A feltétel kielégíti a Sybil deterrence eljárást, mivel megvalósítja a node fizikai létezésének a hitelesítését, valamit egyúttal társadalmi ellenőrzést és felügyeletet is biztosít, hiszen egy valóságosan létező személy a saját HAtcoin létrehozásához motivációval rendelkezik arra, hogy egy társadalom által megbízhatónak tartott szervezetet vegyen igénybe. 

A szabály a Sybil deterrence mechanizmus mellett a tranzakciós jutalék megszerzése érdekében érdekelté teszi a node-okat a társadalmi reputáció fenntartásában. A szabály egyúttal alacsony és flat HAtcoin tranzakciós jutalék mellett is gazdaságilag fenntarthatóvá teszi a HAtcoin tranzakciók adminisztrációját végző node-ok üzemeltetését.

A javasolt Sybil deterrence szabály egyszerűen megvalósítható, ha a node táblában rögzítve van, hogy egy node mikor hozott létre HAtcoint, és a rendszert üzemeltető szabályok között szerepel, hogy a proof of random eljárásban HAtcoint milyen időbeli határértékkel létrehozó node vehet részt.

D/ A HAtcoin tranzakciók blockchain-ben lévő rekordjának érvényességi ideje korlátos

A társadalomba integrált univerzális csere-érték eszközre vonatkozó javasolt specifikus szabály a forgalomban lévő pénzmennyiség dinamikus, a társadalomtól függő korlátozására a blockchainben rögzített pénzügyi tranzakciós rekordok időhatártól függő érvényessége. A szabály alkalmazása lehetővé teszi a valóságosan nem használt pénz forgalomból történő automatikus kivonását olyan módon, hogy az jellemzően ne sértse a tulajdonlás alapvető jogát, hiszen tranzakció létrehozható saját HAtcoin címre is.

A szabály egyszerűen megvalósítható a blockchain blokkok létrehozása időpontjának alkalmazásával. Lehetséges megoldás, ha a HAtcoin kliens egy tranzakció összeállítása során nem olvas a blockchain-ben az éppen aktuális időponttól az érvényességi időtartamnál régebbi blokkokat, vagy ha a blockchain adminisztrációját végző node-ok törlik az éppen aktuális időponttól az érvényességi időtartamnál régebbi blokkokat. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, konszenzusnak kell eldönteni, hogy melyik módszer kerül alkalmazásra, ahogyan konszenzusnak kell meghatározni a blockchain-ben lévő blokkok érvényességi időtartamát is.

A felvázolt logikai koncepció, a HAtcoint kriptovalutaként megvalósító számítástechnikai rendszer alkalmas módon lehet képes megvalósítani a társadalomba integrált univerzális csere-érték eszköz gyakorlati működését.

Gazdaság {button_primary}  Társadalom {button_primary}

The proposal of the operation of socially integrated money as cryptocurrency

Nincsenek megjegyzések