Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az emberi társadalom, mint komplex rendszer hatékony működésének feltételei

 A társadalom sokféle különböző ember kapcsolatának a hálózata, amelyben az emberek egymásra utalt módon tevékenykedve, a változásokra alkal...


 A társadalom sokféle különböző ember kapcsolatának a hálózata, amelyben az emberek egymásra utalt módon tevékenykedve, a változásokra alkalmazkodó módon reagálva robusztus struktúrát alkotnak. Az emberi társadalom komplex rendszer

A komplex rendszerek működésének feltétele, hogy képesek legyenek megismerni és felhasználni a folytonosan változó környezetet, amelyben a rendszer funkcionál. A környezet felfedezése és a felhasználása a komplex rendszerek működésének a szükségszerű mechanizmusai. 

Az emberi társadalom, mint komplex rendszer, csak akkor képes hatékonyan funkcionálni, ha a környezet megismerésére és a felhasználására szolgáló folyamatok hatékonyan működnek a társadalomban. Melyek az emberi társadalomnak, mint komplex rendszernek, a környezet felfedezésére és felhasználására szolgáló alapvető mechanizmusai? 

Látszólag a tudományos és a gazdasági tevékenységek szolgálják a keresett mechanizmusokat. A komplex rendszerek viselkedése a felépítő elemek kapcsolatban álló, de egyedi működésének az emergent megnyilvánulása. Ha az emberi társadalmat komplex rendszernek tekintjük, akkor emergent folyamatok működéseként kell vizsgálnunk a társadalom működését, és a környezet felfedezésének és felhasználásának folyamatai is emergent mechanizmusokon keresztül kell, hogy érvényesüljenek. Az elméleti és az alkalmazott tudományokkal kapcsolatos tevékenységek azonban határozottan emberi akarat és tudat által irányított funkciók. 

Az emberi társadalom speciális komplex rendszer, akarattal rendelkező intelligens emberek közössége. Az emberi társadalom nem emergent módon is képes funkcionálni. Az emberi társadalom az intelligenciát felhasználva, tudatos módon, egyéni vagy közösségi akarattal is működtethető. Az emberi társadalom a szándékos akarat általi működés esetén azonban megszűnik komplex rendszerként viselkedni, és a mechanikai gépezetekre jellemző struktúrává válik, amely nem emergent módon reagál a környezet változásaira, miközben a rendszer elveszti a komplex rendszerekre jellemző robusztus stabilitását. 

Az emberiség által művelt tudományok a nem emergent működés kockázatainak jellemző példája. A felfedező és gyakorlati tudományok művelése nem a társadalom, mint rendszer stabilitását növeli, hanem a társadalom potenciális képességeit emeli. A tudomány egyaránt képes az emberiség hasznát szolgálni és a kárára is válni.

Az emberi társadalom akkor képes robosztus módon működni, ha a meghatározó működési funkciói a komplex rendszerekre jellemző emergent módon jelennek meg. Milyen mechanizmusok működése teszik lehetővé a környezet emergent módon történő megismerését és felhasználását az emberi társadalom esetén? 

Egy komplex rendszer a környezet felfedezése során, a környezettel kölcsön hatva, folytonosan új működési utakat keres és próbál ki. Az emberi társadalom esetén a környezet felfedezésének funkciója a vélemények szabadságának emergent következményeként jelenik meg. A vélemények szabadsága lehetővé teszi az új gondolatok terjedését a társadalomban. Az új gondolatok meme-kent történő érvényesülése által a társadalom folyamatosan új működési mechanizmusokat próbálhat ki. A szólás szabadsága emergent módon hozza létre a külső és belső környezet felfedezésének a komplex rendszerek működésére jellemző funkcióját. Az emberi társadalom akkor képes emergent módon felfedezni a környezetét, ha a szólás szabadsága megfelelően tud érvényesülni a társadalomban.

Egy komplex rendszer a környezet felhasználása során alkalmazza a környezet felfedezésekor kipróbált, és működőképes utakat. Az emberi társadalom esetén a környezet felhasználásának a funkciója a törvények betartásának emergent következménye. A törvények betartása lehetővé teszi, hogy a társadalom által elfogadott, azaz aktuálisan bevált működési mechanizmusok hatékonyan funkcionálhassanak a társadalomban. Az emberi társadalom akkor képes emergent módon felhasználni a környezetét, ha a törvények betartásának mechanizmusai érvényesülni tudnak a társadalomban. A funkció által emergent módon jelenik meg a külső és belső környezetet felhasználásának a komplex rendszerekre jellemző követelménye. 

Egy korábbi gondolatban a forradalom mentes társadalom működési feltételeiről volt szó. Ha az emberi társadalom, mint komplex rendszer működését vizsgáljuk, a komplex rendszerek működéséhez szükséges, a környezet felfedezésére és felhasználására szolgáló mechanizmusok éppen azokat a működési funkciókat teszik szükségessé, amelyek a forradalom mentes társadalom javasolt feltételei. A stabil, azaz forradalom mentes társadalom feltételei a komplex rendszerek működési törvényeiből elméletileg is következnek.

A változó környezetben egy komplex rendszer akkor képes hatékonyan funkcionálni, ha a működési mechanizmusai együttműködve, egymással egyensúlyi módon, egymást támogatva képesek funkcionálni. Hogyan képesek együttműködő és egyensúlyi módon funkcionálni az emberi társadalomban a szólás szabadságának és a törvények betartásának a mechanizmusai? Bármi, amit gondol vagy mond a társadalom egy tagja, az beletartozik a vélemények szabadságába. Minden, amit cselekszik a társadalom egy tagja, annak meg kell felelnie az aktuálisan fennálló törvényeknek. 

A kettő közötti kapcsolat a kifejezés aktusa, mint például a beszéd. Nincs olyan aranyszabály, amely minden társadalomban érvényesülne a véleménynyilvánítás szabadságáért. Minden társadalomnak ki kell alakítania az egyensúlyt, és időről időre frissítenie kell az egyensúlyt a törvényekkel, a szólásszabadság szabályozásával.

Hogyan válhat egy vélemény törvénnyé, vagy egy törvény véleménnyé emergent módon?

Egy hatékonyan működő társadalomban a gondolatok szabadon terjedhetnek az emberek között. Amíg egy gondolat cselekedetben is megnyilvánuló formája nem ellentétes a fennálló törvényekkel, addig a gondolat cselekedetben is létezhet e társadalomban. Ha egy meme-me váló véleményben megnyilvánuló gondolatot a társadalom többsége elfogad, akkor a társadalom működési mechanizmusainak lehetővé kell tennie, hogy az adott meme a társadalom törvényévé váljon, ami egyúttal már korlátozza a társadalom valamennyi tagjának a cselekedeteit.

A környezet változásainak hatására egy-egy törvény el is veszítheti a hasznos funkcióját. A vélemények szabadsága biztosítja az új gondolatok elterjedését a társadalomban, ami, ha többségi gondolattá válik, akkor a komplex rendszerként működő társadalomban a létező törvények módosításával is kell, hogy járjon.

Ahhoz, hogy az emberi társadalom a komplex rendszerekre jellemző emergent módon legyen képes a környezetét felfedezni és felhasználni, a szólás szabadságának és a törvények betartásának alapvető mechanizmusait szükséges és elegendő fenntartani. 

Az emberi társadalmat komplex rendszerként vizsgálva a társadalom emergent működéséhez szükséges szabályok objektív módon meghatározhatóak. A javaslat az emberi társadalom direkt szándék nélküli, azaz nem mechanikus rendszerként történő működtetésére, elit nélküli irányítására, a szólás szabadságának és a törvények betartásának emergent folyamatai által, egy korábbi gondolatban megtalálható.

Ember {button_primary}  Társadalom {button_primary}

Conditions for the effective functioning of human society as a complex system

Nincsenek megjegyzések