Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az emberi társadalom evolúciós mechanizmusa

 Az élő rendszerek környezethez történő alkalmazkodásának módja és eszköze az evolúció . A társadalom élő rendszerként képes alkalmazkodni ...


 Az élő rendszerek környezethez történő alkalmazkodásának módja és eszköze az evolúció. A társadalom élő rendszerként képes alkalmazkodni a körülményekhez, ebből következően evolúciós mechanizmusok adaptációs folyamatai működnek az emberi társadalomban is. 

A biológiai rendszerek evolúciós mechanizmusa a szerves molekulák kémiai reakcióinak komplex rendszerén alapszik. Az emberi társadalomnak, mint élő rendszernek az építőelemei az emberek, a társadalom működését pedig az emberek közötti kooperáció hozza létre. Az emberi társadalom evolúciója az emberek közötti kooperáció rendszerén működik, ezért az evolúció szükségszerűen a biológiai rendszerektől eltérő mechanizmusokat alkalmaz, sajátosan jellemző tulajdonságai vannak. 

Az evolúció, a környezethez történő természetes adaptáció három funkció együttműködésének az eredménye. Ezek a funkciók a mutáció, a reprodukció, és a szelekció. A biológiai rendszerek evolúciós mechanizmusa jól ismert. Hogyan működnek az evolúció mechanizmusai a társadalom emberi kooperációra épülő rendszerén? 

Az evolúció működése során az egyed szaporodása közben változások történnek a leszármazottak tulajdonságaiban, amelyek módosítják az új egyed szaporodási képességét a környezetben. Az evolúció adaptációs képességének feltétele, hogy az evolúciós rendszer tervrajzot (template) alkalmazzon a reprodukció folyamatában. Az evolúciós folyamat a template alkalmazásával szükségszerűen komplexitás növekedést, azaz fejlődést eredményez. 

Evolúciós alkalmazkodási folyamat zajlik a társadalom működése és fejlődése során is, tehát a (változatosságot létrehozó) mutáció, a reprodukció és a szelekció funkciói template-et alkalmazó folyamat alkalmazásával működnek az emberi társadalom esetében is.  

Az evolúció működésének általánosan érvényes alapelvei az evolúciós rendszer konkrét sajátosságai szerint eltérő működési mechanizmusokon keresztül nyilvánulhat meg. A biológia evolúciót a kémiai reakciók törvényszerű szabályai és a törvényszerű véletlen változásai vezérlik. Hogyan működik az evolúció az emberi társadalom esetében? Milyen egyedi sajátosságai vannak a társadalmi evolúciónak? Milyen folyamatok befolyásolják a hatékonyságát? 

Környezet
A társadalom környezete, amihez az evolúciós alkalmazkodási folyamat történik, nem csupán a társadalom fizikai környezete, hanem a társadalom önmaga is környezetként funkcionál. Az emberi társadalom evolúciója nem csupán a fizikai környezethez történő alkalmazkodást jelenti, hanem önmagához a társadalomhoz, mint absztrakt környezethez is adaptálódik az emberi társadalom. 

Template
A társadalom meme jellegű template-et, a társadalomban csupán absztrakt formában létező, a társadalom közös memóriájára épülő szokásrendszerét alkalmazza örökítő médiumnak. 

Egyed
A mutáció, szelekció, reprodukció nem a társadalom egészére vonatkozik, és nem is elsősorban az egyes tagjaira, hanem az adott meme-et hordozó részére, a társadalom kisebb-nagyobb alcsoportján funkcionál. Az emberi társadalom evolúciós egyede az adott meme-et hordozó alcsoport. 

Változatosság
Az emberi társadalom evolúciós működésének sajátos tulajdonsága, hogy a társadalmat felépítő személyek egyszerre több meme-et hordozhatnak, egy időben többféle alcsoporthoz is tartozhatnak. Ebből következik, hogy az emberi társadalom evolúciós szempontból korlátlan számú meme-ből, valamint korlátlan számú egyedből állhat, ami rendkívüli mértékű változatosságot, és ebből következően különleges alkalmazkodó képességet eredményez. 

A sokféleség meme-gén kapcsolata
A társadalomban a meme-ek fizikai hordozója a személy. Az emberi társadalomban a személy a biológia alapú genetikai változatosság hordozója is. Potenciálisan a társadalomban létező bármelyik meme-et bármelyik genetikailag egyedi személy képes hordozni, a gyakorlatban a genetikai meghatározottság befolyásolja a meme-készletet is. Ebből következően az a társadalom képes hatékonyabban alkalmazkodni a változó környezethez, képes sikeresebben fejlődni, amelyik nagyobb változatosságot hordoz genetikailag, vagy talán úgy pontosabb fogalmazni, hogy nagyobb változatosságot képes elviselni a genetikai különbségekben. A társadalmi tolerancia szintje mind a meme-ek, mind a genetikai adottságok terén meghatározó paramétere a társadalom evolúciós adaptációja hatékonyságának.

Kiválasztódás
Ha a meme előnyös tulajdonságokat hoz létre, akkor az adott meme-et hordozó társadalmi alcsoport növekedhet és szaporodhat, illetve, ha a meme a fizikai, vagy társadalmi környezettel kapcsolatban nem előnyös tulajdonságot eredményez, akkor a meme-et hordozó alcsoport, vagy csoportok kihalhatnak. Fontos specifikus jellemző, hogy az alcsoport kihalása csak extrém esetben jár együtt magának az alcsoportot alkotó személyek fizikai létezésének a végével. 

Fajok
Az emberi társadalom esetén a fajok a hasonló meme-eket hordozó nagyobb csoportok. Az emberi társadalom esetén a "fajok" elkülönülése könnyen és rugalmasan átjárható határokban, és fizikai korlátozottságtól mentes változásban nyilvánul meg.

Evolúció sebessége 
Az emberi társadalom evolúciós rugalmasságát, azaz a fizikai és az önmaga alkotta környezethez történő alkalmazkodás hatékonyságát a meme-ek változatosságára épülő, a szelekcióval együttműködő folyamat határozza meg. Az emberi társadalom akkor képes hatékonyan alkalmazkodni a külső és az önmaga alkotta környezethez, ha a meme-ek funkcionális működése nem korlátozott, és a meme-ek változatossága nagy, tehát, ha a működést és a változatosságot létrehozó folyamatok biztosítva vannak. 

Effektív evolúció
Hogyan tud az emberi társadalom hatékonyan alkalmazkodni a környezetéhez? Milyen körülmények esetén működhet a társadalom evolúciója hatékonyan? Akkor és úgy, hogyha a meme az adott alcsoporton belül korlátozás nélkül képes érvényesülni, és ha a meme korlátozás nélkül képes módosulni (ez esetben új hordozó alcsoportot létrehozva).

Effektív evolúció paraméterei
A fentiekből következően a törvények betartása, és a vélemények szabadsága, az emberi társadalmon működő evolúció mechanizmusaiból elméleti úton is levezethető, hatékonyságot meghatározó tényezők. Ennek a folyamatnak a legfontosabb működtetője a meme-ek működését alapvetően meghatározó elem, a tudás, és a tudás létrehozását szolgáló funkciók, elsősorban az oktatás minősége és technológiája, és az információkhoz való hozzáférés szabadsága. 

Megfeleltetés
Az evolúció változatosságának a kritériumát a vélemények szabadsága valósítja meg, a szabályok érvényessége, azaz törvények betartása pedig a meme-eket hordozó egységek növekedésének és szaporodásának a megfelelő feltétele. Az emberi társadalom komplexitásának exponenciális növekedését biztosító evolúciós folyamatnak az információ szabadság az alapja, a fejlődés sebességének a meredekségét pedig elsősorban az oktatás szabadsága és színvonala határozza meg. 

Sikeresség
Az a társadalom működhet és működik sikeresebben, képes az eredményesebb alkalmazkodásra, amelyben az emberi társadalomra jellemző specifikus evolúciós mechanizmusok hatékonyan működnek, a törvényszerűségek a társadalmi kooperációban eredményesebben betarthatók, és betartottak. 

Eredmény
Az emberi társadalom evolúciójának specifikus mechanizmusai végső soron képesek eljuttatni a társadalmat a fejlettségnek az irányított evolúciós szintjére, és végső fázisában az intelligens tervezettség állapotába is.

Cél
A társadalmat alkotó személyek intelligens öntudatának képességei a társadalom, mint élő szervezet speciális evolúciós mechanizmusaival a potenciális lehetőségét hozzák létre a létező isten megszületésének.

Ember {button_primary}  Evolúció {button_primary}  Társadalom {button_primary} 

The evolutionary mechanism of human society

Nincsenek megjegyzések