Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Túl a társadalom irányítás elit modelljén

 A társadalom szükségszerű irányításának a megoldása közben az emberiség hosszú utat járt be a különböző kormányzási modellek alkalmazása so...


 A társadalom szükségszerű irányításának a megoldása közben az emberiség hosszú utat járt be a különböző kormányzási modellek alkalmazása során. A kezdeti, a kialakuló társadalmak által alkalmazott, a képességek alapján elismert vezetői modellt a születés és a származás jogán érvényesülő vezetői modell váltotta, mígnem elérkezünk a társadalom (többség) által megválasztott vezetői modellhez. A közös mindegyikben, hogy valamennyi vezetői modell tökéletlennek bizonyult a társadalom megbízható, eredményes, sikeres kormányzásának a megvalósítására.

Bár ezek a modellek nagyon különbözőnek látszanak egymástól, egy alapvető, az alkalmatlanságukat erre az okra visszavezethető tulajdonságban hasonlítanak egymásra. Mindegyik elit alapú társadalom irányítási modellt valósít meg. 

Mi az elit alapú társadalom irányítási modell jellemzője? Az elit alapú vezetői modell esetén a társadalom irányítása, azaz a kormányzás során a társadalmat, mint erőforrást, a társadalom által közösen létrehozott potenciált egy szűk csoport - az elit - használja. Az elit a társadalom erejét a társadalom igényeinek kielégítése mellett és helyett gyakorlatilag a saját céljainak megvalósítására tudja használni, és képes kisajátítani.

Az elit a kormányzás során, a hatalom birtokában a hatalmat biztosító erőforrást, a társadalmat felhasználva a saját szándékait valósítja meg. 

Az emberiség által eddig alkalmazott valamennyi társadalom irányítási rendszer a társadalom egy elhanyagolhatóan kicsiny kisebbségét, az elitet juttatta és juttatja a társadalom életét meghatározó pozícióba, döntéshozó privilégiumba. Bármennyire is demokratikus a vezetők kiválasztása, bármennyire is az össztársadalmi érdekeknek megfelelő az elit kijelölése és megbízása a társadalom irányítására, az emberiség tragédiája az, hogy az elit a társadalom vezetése során az emberi természetből eredően a saját érdekei szerint cselekszik. 

Az elit jellemzően elveti ezt a kritikát. A tekintélyuralomra épülő elit általában a tevékenysége társadalmi hasznosságának igazolása helyett az információk irányított szabályozásával, és erőszakos elnyomással reagál a kritikára. 

A demokratikusan működő rendszerek esetében általában önigazolással reagál az elit a kritikára, amely szerint a többségi választás azt az elitet juttatja hatalomba, amelynek a céljai, a felvállalt programja megfelel a társadalom többsége érdekeinek. Nyilvánvaló, és a tapasztalat is azt igazolja, hogy az összefüggés, a társadalom valós érdekei és az elit személyes céljainak egybeesése a demokratikusan működő rendszerek esetén sem szigorú, még csak nem is szoros. 

A demokratikus rendszerekben sincs garancia, illetve nem kérhető szigorúan számon a megválasztott elit társadalom számára hasznos tevékenységének megvalósítása, az ígéretek beteljesítése. A rendszeresen megismételt választás ugyan lehetőséget ad a társadalom többsége számára a nem megfelelő vezető lecserélésére, az elit társadalmi többsége általi szabályozása azonban csak közvetett módot biztosít a változtatásra, a rendszer eredendő problémája, az elit közvetlen érdek érvényesítése pedig továbbra is fennmarad. 

A jelenlegi politikai rendszerek problémájának eredendő oka az elit alkalmazása és szerepe a társadalom irányításában. Létezik elit nélküli politikai rendszer? Lehetséges elit nélküli politikai rendszert létrehozni? Lehetséges irányítani kijelölt irányító nélkül?

Nyilvánvaló, hogy az elit, a potenciális elit (az a társadalmi réteg, amelynek politikai ambíciói vannak), valamint az árnyék elit is (az a társadalmi réteg, amely az elit közelében van, és közvetlenül képes befolyásolni a politikai hatalmat) ellenérdekelt az elit nélkül működő társadalom irányítási rendszerben, illetve nem érdekelt egy elit nélküli rendszer kialakításában.

De lehetséges-e egyáltalán működő, az elit szerepe nélkül is funkcionáló társadalom irányítási rendszert létrehozni? A pozitív válasz azért kétséges, mert eddig még nem volt ilyenre se jó, se rossz példa. Hogyan működne egy elit nélküli politikai rendszer? 

Az elit alapú társadalom irányítási rendszer alapvető problémája, hogy az elit képviseli a társadalom megvalósítandó céljait, öncélú módon, aminek a megvalósítására pedig felhasználja a társadalom rendelkezésre álló potenciálját. 

Egy elit nélkül működő politikai rendszerben a társadalomnak önmagának kell képviselnie a megvalósítandó célokat. A társadalomnak tehát nem elitet kell választania vagy kijelölnie, hanem közvetlenül kell a célokat meghatároznia és képviselnie, önállóan, az elit közreműködése nélkül. 

Egy elit nélküli lehetséges társadalom irányítási modell leírásra került egy korábbi gondolatban. Az elit nélküli kormányzati rendszer megvalósítása szükségszerű, és talán lehetséges is. Mindaddig azonban, amíg ez megfelelő módon nem valósul meg, a társadalmi problémák megbízható, eredményes, sikeres megoldása nem biztosítható.

Társadalom {button_primary} 

Beyond the elite model of social governance

Nincsenek megjegyzések