Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A hatékony társadalom alapelvei - a fenntartható demokrácia két alapszabálya

  Egy társadalom akkor működik hatékonyan , ha a társadalom tagjai a társadalmi szabályok megtartása során a saját szándékuk szerint, szabad...


 Egy társadalom akkor működik hatékonyan, ha a társadalom tagjai a társadalmi szabályok megtartása során a saját szándékuk szerint, szabadon tudnak részt venni a társadalom fenntartásában. A társadalom tagjainak szándéka akkor tud érvényesülni, ha a társadalom a demokrácia értékrendszere szerint működik.

A demokrácia azonban bonyolult dolog, nehéz jól működtetni. A demokráciát sokkal összetettebb folyamat fenntartani, mint az autokráciát. A demokrácia útját választó társadalomnak azonban elegendő csupán két alap működési irányelvet fenntartani.

A demokrácia hatékony működéséhez a következő alapelveket szükséges érvényesíteni, a társadalom tagjainak ezeket az alapszabályokat kell elfogadniuk.

1. A többség általi irányítás elfogadása a kisebbség által
A társadalom akkor működhet hatékonyan, ha a többség hasznos része tud lenni a társadalomnak. Mivel az emberi természet eredendően önző, ezért a társadalom többsége akkor tud leginkább hasznos része lenni a társadalomnak, ha társadalmat a (valódi) többség vezeti, a többség által kinevezett vezetők irányítják, a többség által kinevezett vezetők irányítását pedig a kisebbség elfogadja.

2. A kisebbség pozitív diszkriminációja a többség által
A társadalom akkor működhet hatékonyan, ha a kisebbség hasznos része tud lenni a társadalomnak. Mivel az emberi természet eredendően elutasítja a másságot, ezért a társadalom kisebbsége akkor tud leginkább hasznos része lenni a társadalomnak, ha a kisebbség előnyöket kap a társadalom működtetése során, a kisebbség számára biztosított előnyt pedig a többség elfogadja.

Egy társadalom akkor működik hatékonyan, ha alkalmas a demokráciára, ha a tagjai képesek a demokráciát működtető két alapelvet elfogadni, fenntartani, és a társadalmat ezen alapelvek figyelembevételével létrehozott szabályok szerint működtetni.

Társadalom {button_primary} 

Principles of effective society - the two fundamental rules of sustainable democracy

Nincsenek megjegyzések