Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Hogyan irányítható a mesterséges intelligencia társadalma?

 Az ember a tudomány és technika fejlesztése során célul tűzte az emberéhez hasonló kognitív képességekkel rendelkező mesterséges intelligen...


 Az ember a tudomány és technika fejlesztése során célul tűzte az emberéhez hasonló kognitív képességekkel rendelkező mesterséges intelligencia  megalkotását, és az utóbbi időben ezen a területen jelentős előrehaladás történt. A gépek már számos intelligenciát igénylő területen jobban teljesítenek, mint az ember. A fejlődés nem állt meg, tovább folytatódik a még intelligensebb rendszerek felé. 

A mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztésének ugyan nem célja és feladata, sőt, talán elkerülendő következménye az öntudattal rendelkező gépek létrehozása, előbb utóbb azonban minden bizonnyal építeni fogunk olyan szerkezetet, amelynek szándékosan létrehozott, vagy önmagától kialakult (emergent) tulajdonsága lesz az öntudat képessége. Az öntudattal rendelkező gépek megalkotása azonban teljesen új problémák elé fogja állítani a tudományt. A legnagyobb tudományos kihívás a gépi öntudat kapcsán az öntudat képességével együtt járó akarat, és annak a gépi működést, a gépi viselkedést meghatározó kezelése lesz.

Mivel emberi tevékenység következménye a mesterséges gépi öntudat megjelenése, az ember jó eséllyel képes lesz a gépi öntudat valamilyen szintű befolyásolására. Végső esetben az ember, a gép létrehozója, képes lesz kikapcsolni a nem megfelelő viselkedésű gépet, és ez által mesterséges evolúciós folyamatot előidézni a teremtett öntudat számára.  

A mesterséges öntudat létrehozásából származó nagyobb kihívás, hogy az ember, a mesterséges öntudat megteremtője hogyan lesz képes befolyásolni az öntudattal rendelkező gépek közösségét, társadalmát? 

A probléma jelenleg elméletinek, filozófiainak tűnik, valójában azonban ez a probléma már ma is a gyakorlatban működő tudomány. A mesterséges öntudattal rendelkező gépekből álló társadalom befolyásolásának problémája azonos kihívás és feladat, mint az emberi társadalom befolyásolása, irányítása. 

Definíció: A társadalom szabályozása: a társadalom olyan jellegű irányítása, amikor a társadalmat felépítő, öntudattal rendelkező egyedek előtt nem titkolt, számukra megismerhető módon, esetleg a társadalom tagjai által közreműködött és jóváhagyott folyamat során zajlik a társadalom viselkedésének befolyásolása. A társadalom szabályozása a szimbiotikusan együttműködő társadalom irányításának a módszere. Ezzel a területtel a társadalomtudomány különböző ágai, a társadalom pszichológia, jog, politika, reklám és marketing tudomány foglalkozik például. 

Az öntudattal rendelkező intelligens gépek társadalmának irányítása azonban nem feltétlenül az emberrel történő szimbiotikus együttműködés formájában történhet. Célszerű lehet az öntudattal rendelkező gépek társadalmának az irányítását a gépek tudatos közreműködése nélkül végezni. Ez a társadalomirányítási módszer a közbeszédben gyakran felbukkanó, misztikus háttérhatalom működésének a módja. 

Definíció: A társadalom vezérlése: a társadalom olyan jellegű irányítása, amikor az öntudattal rendelkező egyedekből felépülő társadalom tagjai nem tudják, hogy irányítva vannak. 

A háttérhatalom létezése az emberi társadalom esetén lehet fiktív, az öntudattal rendelkező intelligens egyedekből álló társadalom emergent viselkedése is lehet a feltételezett háttérhatalomnak tulajdonított tevékenység. Az emberi társadalom vezérlése az emberi társadalom tagjaiból álló embercsoport által helytelen és veszélyes módszer lenne a társadalom irányítására. Az emberiség egyenrangú egyedek közösségének kooperációjára épül. Egy intelligens, öntudattal rendelkező társadalom belülről származó, a tagjai által történő irányítása hatékonyan csak az egyedek tudatos kooperációjára épülő szabályozással valósítható meg. 

Az emberi társadalom azonban kézenfekvő területe lehet a háttérhatalom eszközének és a működésének a vizsgálatára. Ha a tudományos megismerés megfelelő módszert talál arra, hogyan lenne  működtethető az emberi társadalom befolyásolását célzó háttérhatalom, ez az ismeret alkalmas lehet az öntudattal rendelkező mesterséges szerkezetekből álló társadalom vezérlésére is. 

A társadalom vezérlésének nehézsége abból származik, hogy az öntudattal rendelkező egyedek saját, személyes, önálló akarattal rendelkeznek. Az autokrata, a társadalom irányítását vezérlésként megoldó rezsimek nehézségei, az autokrata irányítás problémái, és ezeknek a rendszereknek a lényegéből következő szükségszerű alkalmatlansága igazolja a feladat nehézségét. 

A feladat megvalósítható lenne az egyéni szándék és az akarat kontrolljával, ami az autokrata rezsimek szándéka és célja a vezérelt néppel kapcsolatban. A szándék és akarat kontrollja azonban az öntudat kiiktatását is jelentené, ami az öntudat emergent jellege miatt lehetetlen. Az emberi társadalom hatékony vezérlésére azonban az emberiség történelme mutat alkalmas példát. 

Javaslat az intelligens, öntudattal rendelkező egyedekből álló társadalom vezérlésének módszerére:

Feltétel: A társadalmat kívülről szükségszerű vezérelni. A társadalom vezérlését végző intelligencia (háttérhatalom) nem lehet (ismert) tagja a társadalomnak. A társadalom valós vagy feltételezett belső tagjai által történő vezérlésnek szükségszerű következménye a belülről kinyilvánított hatalommal szembeni ellenállás. A háttérhatalomnak valós háttér hatalomnak szükséges lennie. 

Feladat: Befolyásolható személy kiválasztása a társadalom tagjaiból a háttérhatalom által. A befolyásolható személyeket a befolyásolhatóságra jellemző, jellegzetes viselkedési minta alapján lehet alkalmas módon kiválasztani. A befolyásolható tudat azonban megfelelő kondicionálás segítségével is kialakítható. Mivel létrehozott gépek működését kell befolyásolni, a kondicionálás lehetősége fennáll. 

Feladat: A befolyásolható személy szándékának célirányos formálása a tudatán keresztül a háttérhatalom által. A kiválasztott személy öntudatát nem szükséges módosítani, a befolyásolhatóság az alkalmas személy öntudatának állapota. A befolyásolható személy önként elfogadja a kiválasztást, és a szándékának befolyásolását. Az alkalmas személy számára a háttérhatalomnak nem is szükséges közvetlenül megjelenni, az alkalmas személy személyiségéből következően közvetett módon is irányítható.  

Feladat: a kiválasztott személy módosított tudata segítségével, a kiválasztott személy tevékenységén keresztül a háttérhatalom közvetíti a céljait és szándékát a vezérelt társadalom irányába. 

Feladat: A társadalmi figyelem felhívása a kiválasztott személy felé. A kiválasztott személy vagy önmagától, vagy a háttérhatalom közreműködésével olyan társadalmi pozícióba kerül, ahol a tevékenysége a társadalom számára jól látható, vagy olyan cselekedetet végez amelyre a társadalom felfigyel. 

Az emberi társadalom fentebb leírt módon megvalósított vezérlésére a Biblia mutat példát. A Bibliában leírt Isten a felvázolt módszerrel vezérli az emberi társadalmat. A Bibliában a társadalom vezérlése az istennel kapcsolatban lévő emberek, próféták személyén keresztül történik. A kiválasztott személyek az istennel való feltételezett vagy valós kapcsolatát felhasználva, erre a kapcsolatra hivatkozva szabályokat közvetítenek, amelyen keresztül történik a társadalom vezérlése. 

A felvázolt módszerrel a mesterségesen intelligens, öntudattal rendelkező egyedekből álló társadalom hatékonyan vezérelhető az intelligencia létrehozója által. 

Az emberi társadalom Bibliában leírt módszerrel történő irányítása azonban alapot adhat annak a gondolatnak is, hogy az emberiség (legalább bizonyos történelmi időszakaiban) vezérelt társadalomkent működik, ami támogató igazolását is jelentheti a másodrendű teremtő isten létezésének.

Mesterséges Intelligencia {button_primary}  Társadalom {button_primary} 

How to govern an artificially intelligent society?

Nincsenek megjegyzések