Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Mi a jövő vallása?

  Mi a vallás? A vallás olyan gondolatrendszer, amely posztulátumra épül, azaz olyan kijelentésre, amelynek az állítása a világunk nem bizo...


 Mi a vallás? A vallás olyan gondolatrendszer, amely posztulátumra épül, azaz olyan kijelentésre, amelynek az állítása a világunk nem bizonyítható vagy igazolható létező valósága, csupán elfogadott igazság. 

A vallás az érintett közösség szubjektív értékrendszere, amelyre egyéni és közösségi szokások alakulnak ki, intézmények épülnek fel, amire a közösség szubjektív törvényei épülhetnek, és amin a társadalmi törvénykezés is alapulhat. A vallás a társadalom irányítására használható motivációs erő, alkalmas társadalom irányítási módszer.

A vallás fenti definíciója szerint nem csupán istenhiten alapulhat. Az isten létezésére épülő gondolatrendszer vallást alkot, ahogy vallást alkot például az emberi élet felsőbbrendűségére épülő gondolatrendszer, a humanizmus is. A legtöbb izmussal jelölt gondolatrendszer vallást alkot, mert nem az objektív valóság törvényszerűségére épül, hanem feltételezett, szubjektív igazságokon alapszik.

A világunkat, a valóság törvényszerűségeit egyre jobban ismerjük. Mi az a szabályrendszer, ami nem a természeti törvényekből, nem a fizikailag is létező valóságból következik, azonban az ember, az emberiség a természetről alkotott végső tudásának birtokában is elfogad igazságnak? Mi az az igazság, amit a tudás növekedése és az emberi társadalom fejlődése sem képes objektíven igazolni vagy cáfolni, vagy nem akar módosítani? Mi az, ami a tudomány és az emberi társadalom fejlődése során végezetül megmarad szubjektív igazságnak? Mi lesz az emberiség végső vallása?

Talán már fel is fedeztük ezt a végső igazságot, ami nem következik semmilyen természeti törvényből. Talán már el is jutottunk ehhez a végső valláshoz. Talán valamelyik már létező vallás a végső igazság. Talán a létező vallások közös igazsága a végső vallás. Egy nagy kérdés pedig, hogy a természet felett álló istenhit része marad-e a végső vallásnak?

Ha megtaláljuk a végső vallást, talán az lesz az az igazság, ami az idegen értelem vallása is. Talán ez az az igazság, amit ha megtalálunk, végül az emberi társadalmat galaktikus civilizációvá formálja. Ezért érdekes a vallás végső formájának a keresése. 

Isten {button_primary}  Jövő {button_primary} 

What will be the religion of the future?

Nincsenek megjegyzések