Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Sortition a gyakorlatban - újfajta társadalom irányítás az informatika korában

 A sortition a társadalom irányításának egy lehetséges és alkalmas módszere. A lényege, hogy a társadalmi döntéseket, illetve javaslatokat ...


 A sortition a társadalom irányításának egy lehetséges és alkalmas módszere. A lényege, hogy a társadalmi döntéseket, illetve javaslatokat a társadalom tagjaiból véletlenszerűen kiválasztott, reprezentatív, alkalmi, ideiglenes testület hozza meg. 

A sortition alapú társadalom-irányítás a jelenlegi kormányzási módszerek számos hátrányát - korrupció, protekcionizmus, stb. - ami a hatalommal való visszaélés emberi természetből származó jellemzője - képes kiküszöbölni, egyúttal lehetővé teszi a szélesebb körű társadalmi szerepvállalást a problémák megoldásában. Az a megoldási módszer, ami a társadalom bevonásával jön létre, azt a társadalom tagjai a maguk számára is jobban érvényesnek tartják. 

A sortition gyakorlati alkalmazásának kidolgozott módszerei és példái vannak. Azonban az eddig megvalósult gyakorlati alkalmazások nem átfogó módon, és csak szűk, specifikus területre koncentráltam alkalmazták a sortition eszközét. 

Hogyan válhat a sortition a társadalom-irányítás általánosan használt eszközévé? Ahhoz, hogy a sortition legyen a társadalom-irányítás alapja, a következő irányelveknek kell megfelelnie:

Teljeskörűség 

A sortition alkalmas a társadalmi problémák megoldására, ezért akkor működik hatékonyan, ha a társadalmi problémák minél szélesebb körének megoldására használja ezt az eszközt a társadalom. A társadalmi bizalom a hatékony működés feltétele és velejárója. A sortitiont általános társadalom irányítási eszközként transzparens módon kell alkalmazni, és valamennyi, a társadalmat érintő döntés meghozatalára a sortition megoldási módszerét szükséges használni. Az alkalmazást a működtetés szabályaival a társadalom legalapvetőbb törvényében, jelentős társadalmi jóváhagyás esetén és mellett kell deklarálni. 

Társadalmi feladat kijelölés 

A sortition, mint módszer hatékonyságának alapvető körülménye, hogy konkrétan milyen társadalmi kérdések megoldására használjuk az eszközt. Ki teheti fel a sortition eszközével megoldandó társadalmi kérdéseket? Ki és hogyan jelölheti ki a sortition módszerével megoldandó társadalmi problémát? Ki határozhatja meg a társadalomban a sortition eszközének konkrét célját? 

A sortition alkalmazásának konkrét területét ott kell kijelölni, ahol a probléma jelentkezik, ahol a kérdés felmerül. 

1. A társadalomban
A társadalom bármelyik tagja javasolhasson az érintett társadalmi réteg megjelölésével a sortition eszközével megoldandó feladatot. Amennyiben az érintett társadalmi rétegnek a sortition működési szabályzásában meghatározott aránya jóváhagyja a megoldandó kérdést, akkor az a feladat a sortition eszközével megoldandó feladattá válik. 

2. A kormány által
A kormány a sortition módszerével megalkotott döntés végrehajtó testülete. A kormányt az a társadalmi réteg állítja fel, amelynek a feladat végrehajtó szerve. 

A kormány belső döntéshozó mechanizmusa alapján feltehet a tevékenységével kapcsolatos, a sortition módszerével megoldandó kérdéseket. 

Érvényesség társadalmi jóváhagyással 

A sortition módszerével megalkotott megoldási javaslatokat nem feltétlenül fogadja el az érintett társadalmi réteg minden tagja, Ahhoz, hogy a sortition módszerével létrejött megoldások az érintett társadalmi réteg egészére kötelező érvényű szabályozássá váljon, meghatározott időtartamon belüli többségi társadalmi jóváhagyással kell érvényesíteni. Amennyiben a meghatározott időn belül nem kap a javaslat minősített többségi jóváhagyást, a megoldandó kérdésre újabb sortition alapú megoldási javaslatot kell létrehozni. 

Automatizált működtetés 

A jelenlegi társadalom irányítási módszerek egyik jelentős hátránya a lassú döntéshozás. Sokszor mire megszületik a megoldási javaslat, a probléma átalakul, és a megoldás érvényét veszti. 

A sortition módszere jelentős mértékben automatizálható, és infó-kommunikációs technikai eszközök alkalmazásával hatékonyan működtethető. Automatizált folyamatokkal a sortition módszere gyors döntéshozatalt tesz lehetővé. 

A sortition info-kommunikációs működése  

Társadalmi adatbázis: a közösség által fenntartott, önként megadott, törvény által védett és deklaráltan valós, a sortition testületének kiválasztáshoz szükséges releváns adatokat tartalmazó, a társadalom tagjainak információit hordozó adatbázis. 

Feladat adatbázis: tartalmazza a sortition eszközével megoldandó feladatokat, és a megoldás során felhasznált információkat. 

A sortition folyamatát támogató információs rendszer funkciói:

- Lehetővé teszi a társadalom tagjainak, hogy feladatot javasoljanak.
- Adminisztrálja a javaslatok elfogadásának mértékét az adott társadalmi csoport figyelembevételével.
- Adminisztrálja a kormány által feltett kérdéseket.
- Támogatja a sortition javaslattevő résztvevőinek kiválasztását:
A társadalmi adatbázissal összekapcsolva a jóváhagyott feladatokhoz reprezentatív módon automatikusan hozzárendeli és menedzseli a döntésben résztvevőket. Regisztrálja, hogy ki fogadta el a felkérést, az elutasítók helyett pedig automatikusan, a reprezentatív csoport irányelvei szerint új tagokat jelöl mindaddig, amíg a sortition működési elvében meghatározott létszámú javaslattevő csoport kialakul.
- Támogatja a sortition alapú javaslat kialakítást
Hozzáférést biztosít a javaslatok meghozatalához szükséges információkhoz, és interaktív kommunikációs felületet biztosít a javaslattevők számára a közös munkához.
- Támogatja a sortition módszerével létrehozott javaslatok társadalmi jóváhagyási folyamatát.
Az informatikai rendszeren belül automatikusan menedzseli a jóváhagyás lebonyolítását, határidőt állít be, felhívja a figyelmet a szavazásra, adminisztrálja a jóváhagyás szintjét. 

Az információs rendszernek nyitott forráskóddal kell működnie. 

A sortition információs rendszerének felhasználói működési folyamata:

A társadalom tagja (felhasználó) a rendszerbe belépve a rendszerben aktualizálja a rá vonatkozó adatokat. 

A rendszer rögzíti, ha a felhasználó a sortition módszerével megoldandó kérdést tesz fel. 

A rendszer listázza a felhasználó társadalmi csoportjára érvényes megoldandó kérdéseket. 

A rendszer adminisztrálja a felhasználó szavazatát, hogy melyik kérdés megoldását támogatja. 

A rendszer értesíti a felhasználót, ha kiválasztásra került valamelyik jóváhagyott kérdésre történő javaslat kidolgozására, amit a felhasználó elfogadhat vagy elutasíthat. 

A felhasználó, ha tagja valamelyik javaslattevő csoportnak, a rendszer segítségével információt gyűjt, és szinkron vagy aszinkron módon kommunikál a csoport többi tagjaival, a rendszeren belül közösen létrehozzák a megoldási javaslatot. 

A rendszer listázza a felhasználó számára a társadalmi csoportjára vonatkozó létrehozott megoldási javaslatokat, ahol a felhasználó jelezheti, hogy melyiket támogatja. 

A rendszer listát küld a jóváhagyott megoldásokról a kormány számára, amelynek a feladata az elfogadott megoldás megvalósítása. 

A sortition infó-kommunikációval támogatott gyakorlati alkalmazása a társadalmi problémák megoldásában érdekelt, aktív, cselekvő, a problémákra gyors reagálást lehetővé tevő, problémamegoldó, forradalom mentes társadalmat tarthat fenn.

Társadalom {button_primary} 

Sortition in practice - a new kind of governance in the information age

Nincsenek megjegyzések