Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Gondolatok az ideális digitális tartalék érték-eszközről

 Milyen az ideális tartalék érték-eszköz?   Az emberiség történelmében folyamatosan igény volt arra, hogy tartalékolja a megtalált, megterme...


 Milyen az ideális tartalék érték-eszköz?  

Az emberiség történelmében folyamatosan igény volt arra, hogy tartalékolja a megtalált, megtermelt, előállított, értéket hordozó javait. Hogyan oldható meg ez a probléma? Kézenfekvő, de nem mindig praktikus megoldás, ha egyszerűen az értéket hordozó javait felhalmozza. Egyszerű, mert az adott eszköz felhalmozása automatikusan az érték tárolását is jelenti, de sokszor nem praktikus mert gyakran ezek a közvetlen értéket hordozó javak nehezen tárolhatók, a tárolás alatt elvesztheti a használati értékét, és nehéz őrizni, könnyen eltulajdonítható. 

Mióta az emberiség feltalálta az univerzális csereeszközt, a pénzt, ami automatikusan értéket hordozó eszköz is (olyan eszköz, amellyel értéket lehet kifejezni), megjelent az az eszköz is, amellyel egyszerűen lehet tartalékolni bármilyen használati értéket. A pénz koncentráltam fejez ki használati értéket, könnyen tárolható, alkalmas helyen tartva nehezen eltulajdonítható. A pénz, az univerzális csereeszköz azonban nem ideális tartalék érték eszköz. A pénz mivel nem hordoz önmagában értéket, valamint mesterségesen előállítható, ezért a mennyisége nem generikusan, a természetéből származó módon korlátos. A pénz mióta funkciójává vált, hogy értéket hozzon létre, mióta a pénz képes pénzt termelni, és a mennyisége mesterségesen szabályozható, a pénz nem alkalmas az ideális tartalék eszköz funkcióra. 

A pénz mennyiségének mesterséges szabályozása pozitív és negatív hatású is lehet. Egész tudományág foglalkozik a pénz, mint eszköz mesterséges szabályozó szerepével a gazdaságban. 

A pénz kibocsátói, az állam mesterségesen szabályozva a pénz mennyiségét manipulálni tudják a gazdaságot, ezzel azonban a pénz mennyisége és jelen lévő érték mennyisége elszakad egymástól, a pénz alkalmatlanná válik a tartalék eszköz szerepére. 

A hagyományos pénz mesterségesen, a kibocsátó által könnyen manipulálható, mert a mennyisége, és ez által az értéke mesterségesen befolyásolható. Például a hagyományos pénz eszközt biztosít a pénzben tartalékolt érték elinflálására, az adósság jogosulatlan csökkentése. A hagyományos pénz alkalmas csereeszköz, azonban a politikusok befolyása alatt megbízhatatlan tartalék érték eszköz. Ha a pénz mennyisége az aktuálisan jelenlévő közvetlen érték mennyiségéhez lenne kötve, akkor a pénz, ha nem is ideális, de alkalmas tartalék eszköz lenne. 

Alkalmas tartalék érték eszköz lehet az arany. Az arany természetes módon korlátos mennyiségben létezik, az előállításának költsége és a felhasználhatóságának különböző módozatai által közvetlenül értéket hordoz, viszonylag könnyen tárolható, és tartós, az idő nem befolyásolja a létezését. Egy ideig maga a dollár, az univerzális csereeszközként használt egyik pénz mennyisége is a tulajdonolt arany mennyiségéhez volt kötve, ezzel biztosítva a dollár tartalék eszköz szerepét. Az arany közel ideális tartalék érték-eszköz, legnagyobb hátránya azonban, hogy könnyen eltulajdonítható, mert az arany nem kötődik egyértelműen a tulajdonosához.  

Hasonlóan széles körben használt, majdnem tökéletes tartalék érték eszköz a földterület is. A földterület generikusan korlátos, közvetlenül hordoz értéket, és egyértelműen kötődik a tulajdonosához. Jelenleg a földterület tulajdonlása is sokszor tartalék érték eszköz felhalmozása céljából történik. A hátránya, hogy nem könnyen kezelhető, és nem mozgatható. 

Melyek az ideális tartalék érték eszköz jellemzői? 

- Érték tartó, az idő múlásával is megőrzi az értékét, közvetlenül is képvisel értéket.
- Korlátos a mennyisége, vagy a sokszorozásával az érték, amit képvisel is sokszorozódik.
- Könnyen kezelhető, könnyen raktározható.
- Tartós, az idő múlása nem befolyásolja a létezését.
- Egyszerűen lehet értéket hordozó javakra cserélni.
- Eltulajdoníthatatlan. 

Létezik ideális tartalék érték eszköz? 

Az informatika társadalomba integrálódása, konkrét értéket hordozó szerepe egy forradalmian újfajta, absztrakt érték eszközt teremtett meg. Az aktuális társadalmi-tudományos-történelmi helyzet megteremtette a hagyományos pénz alkalmasabb helyettesítőjét, a kriptovaluták eszközét. Ezen eszközök első, és klasszikus példája a Bitcoin azért született meg, hogy a fiat pénz hibáinak kijavításával helyettesítse a forgalomban lévő hagyományos pénzt. 

A Bitcoin azért született meg, hogy egy nyílt, központosítás nélküli, ezért mesterségesen kevésbé manipulálható, korlátos mennyiségű, ezért értéktartó univerzális csereeszközt, pénzt hozzon létre. Jelenleg a kripto asset-ek feltalálása utáni, használatának kezdeti, formálódó időszakát éljük. 

A kripto valuták eszköze szakmai szempontból alkalmas, hogy átvegye a hagyományos pénz szerepét, azonban gyakorlati alkalmazása társadalmi problémákat hozott életre. A kripto valuták a hagyományos pénznél jóval kevesebb módon kötődnek a konkrét gazdasághoz, ezért a gyakorlati, konkrét értékük sokkal inkább a társadalom szubjektív megítélésen alapszik. Ha a kriptovaluta általánosan átveszi a fiat pénz szerepét, akkor a társadalmi megítélés stabilitást biztosítana a kriptovaluta értékének. Addig amíg ez a széles körű elterjedés megvalósul, amíg a társadalom csak szűk területen használja csereeszközként a kripto valutát, addig a gazdasági kötődés hiányában a társadalmi megítélés csak spekuláción alapszik. További probléma, hogy habár a legtöbb kripto valuta mennyisége a szoftver programozók által korlátos, a kriptovaluták nyílt forráskódja miatt nincs korlátja annak, hogy hány különféle kripto valuta létezzen. A technológia fejlődése, és az anyagi haszon egyre több kripto valutát hozott létre. 

(A helyzet érdekes fonákja, hogy a kriptovaluták anyagi haszna a hagyományos pénzben jelentkezik. Mindaddig, amíg egy kripto valuta nem képes teljesen helyettesíteni a hagyományos pénzt, ez a fonák helyzet fennmarad.) 

A kriptovaluta jelképes értékét, hasonlóan az aranyhoz vagy a földterülethez, a korlátossága biztosítja, azonban a jelenlegi kripto valuták helyzete olyan, mintha az aranyat egy bányából csak korlátos mennyiségben lehetne termelni, de nincs korlátja annak, hogy mennyi bánya létezhet. A különböző kripto valuták természetesen nem keveredhetnek össze, megkülönböztethetőek, egyediek maradnak, de a funkciójuk és a jellegük hasonló. Jelenleg elsősorban a divat és a felkapottság, a társadalom szubjektív megítélése határozza meg egy-egy kripto valuta értéket, és nem pedig a konkrét értéket képviselő jellege, amit most elsősorban a befektetett hagyományos pénz nem szigorúan rögzített mértéke képvisel. Mindaddig, amíg a társadalom nem választ egyetlen kripto valutát, vagy nem jön létre olyan kripto valuta, amelynek a funkciója, jellege egyedi, és hordozza az érték csereeszköz tulajdonságait, valamint a leginkább alkalmas a tartalék érték eszköz szerepre, addig a kriptovaluták forradalmi ötlete utáni, a használatának kezdeti, kaotikus időszakát éljük. 

Ha a kripto valuta, mint érték eszköz fennmarad, a sok már eddig is létező, vagy az ez után létrehozott kriptovaluta közül melyik eszköz lehet a legalkalmasabb, melyik marad végül fenn? 

Adódik a történelemhez kapcsolódó válasz, hogy az első, a Bitcoin, amely az elsősége miatt jelenleg a legértékesebb is. Adódhat a tudományos válasz, fennmaradhat a technikailag legfejlettebb, a legsokoldalúbb, a legtöbb funkcióval rendelkező, ami talán jelenleg az Ethereum? Vagy valamelyik más hasonló, vagy még jobb. Csak korlátos számú maradhat a jelenleg korlátlanul lehetséges különböző közül. 

Nyilvánvalóan az marad fenn pénzeszközként, amelyik leginkább képes betölteni az elvart csere-eszköz és/vagy tartalék érték-eszköz szerepét, amely a legalkalmasabb a szerepre technikailag funkcionálisan, a társadalmi elfogadottság szerint, és történelmileg a hagyomány és elterjedtség szerint. 

A társadalmi és történelmi elfogadottság a leginkább szubjektív. Objektív módon azonban az a kripto valuta a legesélyesebb a fennmaradásra, amelyik funkcionálisan a legalkalmasabb a szerepre. 

A kriptovaluták nyilvánvaló használati értéke az értékek egyszerű, biztonságos és megbízható transzferálásában mutatkozik. Erre a funkcióra azonban más, akár a hagyományos pénzt használó, informatikára épülő eszközök és szolgáltatások is alkalmasak. A hagyományos pénz már ma is legfőképp digitális formában van jelen. 

A kriptovaluták egy része, amelynek jellemző példája az Ethereum, olyan irányban fejlődik, amely új, a hagyományos pénzzel körülményesen, vagy egyáltalán nem megvalósítható funkciókat biztosít a digitális érték eszköznek, a smart contract lehetőséget. A kriptovaluta programozhatóságával a csere-érték eszköznek gyakorlatilag korlátlan további funkciója lehet. A kriptovaluták ilyen irányú fejlődése forradalmian átalakíthatja az üzleti folyamatokat. A kriptovaluták fejlődésének ezen útja jelenleg még beláthatatlan változásokat, a pénzt, mint csereeszközt használó folyamatok gyökeres átalakulását hozhatja. Ez a fejlődési irány azonban nem a pénz alapvető funkcióját befolyásolja, hanem a pénznek teremt új funkciókat. Lehetséges, hogy a kriptovaluták történelmi szerepét ez a fejlődési irány fogja betölteni, és hasonló átalakulást fog előidézni a társadalomban, mint amit a számítástechnika vagy az internet okozott. Ez a fejlődési irány azonban a pénz, mint csereeszköz digitális formájának és alkalmazásának hatékonyabbá tételét célozza, és nem a kriptovaluta születését létrehozó, a hagyományos pénz eredendő hibáinak a kiküszöbölésére irányul. 

Ha a fókuszban tartjuk a kriptovaluta megszületésének eredeti célját, akkor a történelmi igény, az elvárt tulajdonságú érték eszköz hiánya, és a kriptovaluták potenciális alkalmasságában rejlő lehetőség a kripto valuták érték eszköz jellegének legnagyobb használati értékét a tartalék érték eszköz területén betölthető szerepe valósítana meg. Az az értéket képviselő kriptovaluta lesz a legfőbb, amelyik a legalkalmasabb technikailag, társadalmilag, történelmileg a tartalék érték eszköz szerepre, a pénz formájában létező vagyon raktározására. 

Első látásra a kriptovaluták kifejezetten alkalmasak erre a szerepre. Vizsgáljuk meg azonban részletesen, hogy milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie annak a kripto valutának, amely képes lenne betölteni az ideális tartalék eszköz szerepet. 

Alapvetően rendelkeznie kell a korábban felsorolt ideális tartalék érték eszköz jellemzőivel.  

- Érték tartó, az idő múlásával is megőrzi az értékét, közvetlenül is képvisel értéket.
- Korlátos a mennyisége, vagy a sokszorozásával az érték, amit képvisel is sokszorozódik.
- Könnyen kezelhető, könnyen raktározható.
- Tartós, az idő múlása nem befolyásolja a létezését.
- Egyszerűen lehet értéket hordozó javakra cserélni.
- Eltulajdoníthatatlan.

Ezek közül néhány, mint a könnyű kezelhetőség és raktározhatóság, és a tartósság a digitális létezése miatt generikus, eredendő jellemzője a kripto valutáknak. Eredeti jellemző, de nem eredendő tulajdonság például a korlátosság, ez a tulajdonság attól függ, hogyan programozzak az adott kripto valutát. Az eltulajdoníthatatlanság azonban csak félig igaz a jelenlegi kriptovalutákra, mert ugyan egy kripto valuta tárca tartalma mindig valóságos és csak a szabályok szerint módosulhat, azonban a tárca tulajdonosa nem rögzített, ezért bárki tulajdonosa lehet, vagy hozzá férhet a tartalmához, aki ismeri a megfelelő kódot. És talán a legfőbb problémája a jelenlegi kripto valutáknak, hogy bár kialakulóban van a rendszer, amelyben értéket hordozó más javakra lehet cserélni, közvetlenül azonban alig, vagy csak nagy áttétellel képvisel értéket, ezért a konkrét, aktuális értéke erősen spekulatív. 

A jelenlegi kripto valutáknak a működési jellegükből adódóan is vannak hátrányai, gyakorlati és kiterjedt alkalmazásuk a természetükből következő módon extrém számítási kapacitás és erőforrás felhasználáshoz vezet. Ez a hátrány ráadásul az értékének valós követője és megnyilvánulása, hiszen, ha az értéke nagyobb egy kripto valutának, akkor nagyobb számítástechnikai verseny folyik a bányászatáért is. 

Melyek azok a tulajdonságok, amelyek az ideális, digitális formában létező tartalék érték eszközre jellemzők? 

Mint érték eszköz:
- Forgalomban lévő mennyisége generikusan korlátos
A mennyisége nem mesterségesen, szubjektív módon meghatározott érték, hanem a működéséből következik. (A jelenlegi kriptovaluták mennyisége a programozók döntése, ezért mesterségesen meghatározott.)
- Megbízható
Az eszköz digitális alapú könyvelési rendszerének megbízhatónak kell lennie, a valóságot kell tükröznie.
- Egyszerűen más érték eszközre cserélhető
Az eszköz működésének hordoznia kell a kereskedelmi rendszerét. 

Mint tartalék eszköz:
- Értéktartó, kiegyensúlyozott értékű
Az eszköz értéke védett és mentes a jelentős volatilitástól, az eszköz működéséből következik a stabilitás.
- Értéke nem manipulálható, védett a spekulációtól
Az eszköz generikusan fejezzen ki értéket.
- A társadalommal összekapcsolt módon működjön. A tartalék eszköz személyes tulajdon.
Az ideális tartalék érték eszköz integrált része kell, hogy legyen a társadalomnak.

Mint digitális eszköz:
- Nem igényel extrém számítási kapacitást
A használata ne járjon számítási kapacitás növekedéssel, használatának terjedése csak egyenesen arányos számítástechnikai kapacitás növekedést igényeljen. A rendszer üzemeltetése ne igényeljen és ne vezessen versenyhez.
- Peer to peer számítástechnikai rendszer működtesse
A rendszer működtetéséhez legyen elegendő egyetlen kliens-szerver alkalmazás.
- Teljesen elosztott legyen
A rendszer node-jai között ne legyen funkcionális különbség. A decentralizáltság generikus tulajdonsága legyen. (A jelenlegi kriptovaluták legalább a működtetés szintjén centralizációhoz vezetnek.)
- Adattárolási, és számítástechnikai igénye alacsony
A kliens-szerver alkalmazás hordozható eszközön (például okos telefonon is) megvalósítható legyen 

Biztonságossági, és privacy követelmények:
Az eszköznek és a tulajdonosának generikusan és privát módon kell kapcsolódni egymáshoz. 
- Ellophatatlan
Az érték eszköz és annak a tulajdonosa egyedileg kapcsolódjon egymáshoz. 
- Privát
Az érték eszköz és tulajdonosának kapcsolata ne legyen publikus, és csak az érték eszköz tulajdonosa ismerhesse az érték eszköz mennyiségét.

A felsorolt tulajdonságok közül néhány megvalósul a kriptovaluták mai rendszerében, de teljes egészében egyik kriptovalutára sem jellemző. Megvalósítható az ideális tartalék érték eszköz digitálisan? Létezhet az ideális digitális tartalék érték eszköz?

Gazdaság {button_primary}  Társadalom {button_primary}

Thoughts on the ideal digital reserve asset

Nincsenek megjegyzések