Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A használt akkumulátorok forradalma - eszköz a jövő elektromos hálózatában

 A házi napelemes elektromos rendszerek visszafordíthatatlanul terjednek. A jövő a napenergia hasznosítása. A napelemek egyre olcsóbbak és e...


 A házi napelemes elektromos rendszerek visszafordíthatatlanul terjednek. A jövő a napenergia hasznosítása. A napelemek egyre olcsóbbak és egyre hatékonyabbak, azonban van egy alkotórész a rendszerben, ami alapvető fontosságú, jelenleg azonban drága, és nem is elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. Ez az akkumulátor. 

A legtöbb házi napelemes rendszer ki is hagyja ezt az összetevőt, és a meglévő hálózatot használja a megtermelt, de nem felhasznált elektromos energia tárolására. Ez a módszer sem olcsó, de a legnagyobb hátránya, hogy a napelemes rendszerek elterjedésével az elektromos hálózatot instabillá teszi, vagy a megtermelt energiát elvesztegeti. 

Egy ésszerű megoldás a helyi energiatárolás. Ehhez viszont szinte minden helyi napelemes rendszerben az energia tárolásához szükséges akkumulátornak is lennie kell. A jelenlegi gyártókapacitások azonban elsősorban az elektromos járművekhez szükséges akkumulátorok előállítását szolgálják. Az igény a jármű akkumulátorokra pedig egyre nagyobb. A járművekben lévő akkumulátorok integrálása az elektromos hálózatba alkalmas gondolat, ami az utóbbi időben már gyakorlati megvalósítás felé halad, azonban ez a dupla hasznosítás leginkább vészhelyzeti felhasználásra alkalmas. 

A technológia fejlődés már jelenleg is ígér olcsó és hatékony megoldást helyi elektromos energia tárolásának megvalósítására a flow akkumulátorok formájában, azonban ez ma még elsősorban kutatási terület. 

A megoldás azonban egyszerű és kézenfekvő. Az elektromos autók folyamatos és megállíthatatlan elterjedése egy újfajta hulladékot, elhasznált alkatrészt generál a használt akkumulátorok formájában. 

A jármű akkumulátorok kapacitása a használat során folyamatosan csökken. Egy elektromos autóban, ha a kapacitás 80 százalék alá csökken, érdemes kicserélni az akkumulátort egy újra a hatótávolság megőrzése érdekében. Habár a technológia fejlődésével az akkumulátorok élettartama is növekszik, elkerülhetetlen módon növekszik a felújítandó vagy újrahasznosítandó, kapacitás csökkent akkumulátorok mennyisége. Ez a probléma komoly gondot, nehezen megoldható feladatot fog okozni a nem is olyan távoli jövőben, ami jelentős költséget jelent, és jelentős összeget tesz ki egy új akkumulátor árában is. 

Egy 80 százalékos kapacitású akkumulátor az elektromos autóban elhasznált alkatrész, azonban jól felhasználható összetevő lehet a helyi napelemes rendszerekben. A házak esetében elhanyagolható probléma az alacsonyabb akkumulátor kapacitás, mert sokkal kevésbé van hatással a rendszer hatékonyságára. Egy autó használati értéket jelentősen csökkenti a rövidebb hatótávolság, egy ház esetében viszont csupán valamivel nagyobb helyet foglal egy alacsonyabb kapacitású akkumulátor. 

Az elektromos autók elterjedésével tömegesen fognak rendelkezésre állni a lecsökkent kapacitású akkumulátorok. A drága felújítás helyett ezeket az akkumulátorokat a telepített napelemes rendszerekben még sokáig fel lehet használni. 

Egy korábbi gondolatban megfogalmazódott, hogyan alakulhat át az elektromos hálózat koncepciója, milyen forradalmi átalakulás előtt állhat a jelenlegi elektromos hálózat a napelemes rendszerek elterjedésével. A leírt megoldás arra épül, hogy ha minden háztartás raktározná az elektromos energiát, és helyi elosztó rendszerek menedzselnék az elektromos energia szétosztását, egy újfajta, a jelenlegitől alapvetően életerő elektromos hálózat jöhetne létre. A jövő elektromos hálózatának szükségszerű összetevői lehetnek az elhasználódott elektromos autó akkumulátorok, és ez által nem problémát okoznának, hanem olcsó, újrahasznosított összetevőjét adhatják a jövő elektromos hálózatának. 

Ez a típusú újrahasznosítás meg kell, hogy előzze a drága felújítását az akkumulátoroknak, bár nyilvánvaló profit szempontú ellenérdekeltség fog fellépni a gyártásban és a felújításban érdekelt ipari szereplők oldaláról. Az ésszerűségnek le kellene győzni a profit maximalizálást.

Gazdaság {button_primary}  Jövő {button_primary}

The used battery revolution - a tool for the electric grid of the future

Nincsenek megjegyzések