Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Hogyan szervezzünk forradalom mentes társadalmat?

 A forradalom mentes társadalomban (FMT) a fejlődés folyamatos, a társadalmi feszültségek nem halmozódnak fel, a társadalmi problémák megold...


 A forradalom mentes társadalomban (FMT) a fejlődés folyamatos, a társadalmi feszültségek nem halmozódnak fel, a társadalmi problémák megoldásának módja pedig a társadalom számára hasznos eredményekhez vezet. 

Az FMT olyan szabad társadalom, ahol a szabadság nem vezet anarchiához. Az FMT szabad jellegének lényege a szabályozás. 

Az FMT szervezésének kritériuma, a megvalósításának módja, és a társadalmi folyamatok működésének következménye az optimális evolúció alapú társadalom. 

Az evolúció a változásokhoz történő alkalmazkodás természetes módja. Egy társadalom is folyamatosan változó körülmények között funkcionál, ezért a társadalomnak is szüksége van alkalmazkodási folyamatokra. A biológiai, élő rendszerek evolúciós alapon alkalmazkodnak a változó környezethez. A társadalom is élő rendszer, ezért a társadalom alkalmazkodási folyamatainak is a természetes módja lehet az evolúció. 

Az evolúció a különféle változatoknak a követelményekhez való megfelelőség szerinti szelekciója. A biológiai evolúció során a szaporodással létrejött különböző egyedek közül az alkalmatlan változatok elvetésre kerülnek. Az optimális társadalmi evolúció azonban ezt az egyedek szaporodásával és elvetésével járó folyamatot az alkalmazkodás során nem alkalmazhatja. Az evolúció alapú társadalom optimális alkalmazkodási módja nem alkalmazhatja az egyedek (társadalmak) szaporodását és elvetését (megszűnését) az alkalmazkodási folyamatban. 

Az emberi társadalom - szemben más állati társadalmakkal - speciális, mert a társadalom tagjai intelligenciával rendelkező egyedek. Ez a tulajdonság egyedi képességeket biztosít a teljes társadalom számára. Lehetővé teszi a tudás alapú társadalmat, és lehetőséget ad az optimális evolúcióra. 

Az intelligens egyedekre épülő (emberi) társadalom az evolúció által megkövetelt változatosságot és szelekciót a társadalmak szaporodása helyett a társadalmon belüli folyamatokkal, ez által a társadalom megőrzésével, azaz optimális módon valósítja meg. 

Az FMT-ben az optimális működés során az evolúció változatosság követelményét a társadalmat felépítő személyek gondolatainak korlátlan szabadsága teremti meg, a szelekciót pedig a társadalmi folyamatok együttesen alkotott korlátozása, közös szabályozása hozza létre. 

Az FMT jellemzői:
1. A gondolatok korlátlan szabadsága.
2. A cselekedetek közös, és mindenkire érvényes szabályozása.

A gondolatok korlátlan szabadsága a véleménynyilvánítás korlátlan szabadságát és az Információk korlátlan elérhetőségét jelenti. Az információk korlátlan elérése a korábban tárgyalt tudásalapú, effektív társadalom feltétele is. Az információk korlátlan elérése, és a gondolatok közreadásának szabadsága változatosságot eredményez. Az információ az anyagot, a gondolkodás az eszközt adja a hatékony probléma megoldásra. A szabad hozzáférés és a korlátlan közreadás a társadalom teljes potenciáljának felhasználását teszi lehetővé, és létrehozza az evolúció változatosság kritériumát. 

A cselekedetek közös szabályozása az információkból a gondolkodás által létrehozott megoldási lehetőségek közötti közösségi választást, és a kiválasztott módszer társadalom általi egységes alkalmazását jelenti. A közösen létrehozott szabályok alkalmazása megvalósítja az evolúciónak a követelményekhez való megfelelőség szerinti szelekciójának kritériumát. 

A cselekedetek közös szabályozására olyan mechanizmus alkalmazható, amely képes a változatosság, azaz a szabadon létrejött gondolatok között hatékonyan szelektálni. Egy korábbi gondolatban ennek megvalósításara részletesen kifejtésére került egy lehetséges mechanizmus. Alkalmas működési mechanizmus lehet a sortition gyakorlatban történő megvalósítása is. 

A gondolatok korlátlan szabadsága és a szabályok közösségi megalkotása segítségével optimális evolúciós alapon működő, forradalom mentes társadalom szervezhető. 

Ember {button_primary}  Evolúció {button_primary}  Társadalom {button_primary} 

How to organize a revolution-free society?

Nincsenek megjegyzések