Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

További kérdések és válaszok az öntudattal kapcsolatban

 Hogyan lehet, hogy az öntudat egyedi? Az öntudat egyedi, belső tulajdonság. Csak én tudom, hogy van nekem, de én biztos vagyok benne, hogy ...


 Hogyan lehet, hogy az öntudat egyedi?

Az öntudat egyedi, belső tulajdonság. Csak én tudom, hogy van nekem, de én biztos vagyok benne, hogy hordozom. Én érzem, tudom, hogy létezem, ami csak az öntudat birtokában lehetséges. A létezés ismeretét, élményét az öntudat hozza létre.

Természetesen más is érezheti, tudhatja, hogy én létezem, mert érzékelheti a valóságom. De azt senki más nem tudhatja, hogy nekem milyen érezni, tudni a saját létezésem.


Miért egyéni az öntudat?

Az öntudat nyilvánvalóan agyi funkció, az agy működése hozza létre. Minden ember agya a saját valóságát tapasztalja. Minden emberi agy kívülről nagyon hasonlónak látszik, azonban minden agy különböző neutrális kapcsolatokat hordoz. Minden agy egyedi, az aktuális neurális struktúráját a saját valósága hozza létre. Az öntudat ennek a belső, egyedi struktúrának a terméke, ezért az öntudat specifikus, egyéni.


Miért egyedi az öntudat? Miért kizárólagosan az enyém a saját öntudatom? Miért nem fér hozzá más, és én miért férek hozzá abszolút módon? Milyen agyi folyamat az öntudat?

Az öntudat azért létezhet kizárólagos módon, mert olyan belső agyi folyamatok hozzák létre, amelyeknek kifelé nincs közvetlen kapcsolatuk. Az öntudatot belső agyi idegpályák hozzák létre, az öntudat belső kapcsolattal rendelkező idegpályák aktivitása, amelyek külső kapcsolattal nem rendelkeznek.


Hogyan lehet, hogy mindenkinek van?

Minden normálisan működő emberi agy bizonyosan alkalmas az öntudat funkciójára. Mivel az öntudat belső, egyedi tulajdonság, közvetlenül nem lehet tapasztalatom arról, hogy másnak is van-e öntudata. Azonban, ha megkérdezek egy másik személyt, hogy érzi-e, tudja-e hogy létezik, a kapott válasz mindig igen. (Léteznek nem öntudat alapú állapotok, ekkor azonban nem kapok választ a kérdésre.)

Mivel az öntudatot az agy hozza létre, és minden emberi agy lokálisan különböző és a globális struktúrája azonos, ezért az öntudatot létrehozó agyi struktúrának globális struktúrának kell lennie.


Hogyan lehet, hogy általános tulajdonsága az agynak az öntudat?

Az öntudat nem specifikus, általános tulajdonsága az agynak. Minden normális emberi agy képes az öntudat jelenségét létre hozni, annak ellenére, hogy az egyedi agy lokális kapcsolataiban különböző, csak a globális struktúra azonos. Az öntudatot létrehozó idegrendszeri struktúra ebből következően nem specifikus globális struktúra. Nem attól működik mindenkinél az öntudatot létrehozó funkciója az idegrendszernek, mert lokális szinten azonos a struktúra. Az öntudatot globális, nem specifikus idegpályák hozzák létre. Ezért nem befolyásolja az agy lokális plaszticitása az öntudat jelenségét, és ezért lehet az öntudat általános tulajdonsága az agynak. Az öntudatot nem egyedi, plaszticitással rendelkező globális idegrendszeri struktúra hozza léte.


Hogyan lehet, hogy folytonosnak érezzük az öntudatot?

Az öntudatot nem egyedi globális idegrendszeri struktúra hozza léte, tehát a plaszticitás nem befolyásolja a funkcióját. Hogyan lehetséges, hogy én én maradok azután is, amikor esetleg lokálisan átalakulnak az idegrendszeri kapcsolatok? Hogyan lehet, hogy az öntudat kikapcsolása esetén, mélyalvás után mindig én jövök vissza? Természetesen nem biztos, hogy észrevenném, hogy más öntudatú ember lettem, azonban a környezetemben lévő embereknek, akik ismernek, bizonyára feltűnne a változás. Hogyan lehet, hogy az én öntudatom mindig engem jelent, mindig engem hoz vissza a kikapcsolás után? Mit jelent, miből adódik ez a stabilitás? Azt, hogy az öntudattal kapcsolatos idegrendszeri struktúra létre hozza ugyan az öntudat jelenségét, de nem az önmaga működése az öntudat.

Azt jelenti ez, hogy a korábban említett nem egyedi, globális idegrendszeri struktúrán túl van valami más, az öntudattal kapcsolatos még alapvetőbb idegrendszeri struktúra, amelynek működése az öntudat? Nem. Nem következik ebből, hogy alapvetőbb, dedikáltabb öntudatot létrehozó idegrendszeri struktúra létezik.

(Érdekes ilyen szempontból vizsgálni a személyiség, és ezzel együtt az öntudat változását bizonyos idegrendszeri sérülések esetében. Az orvosi irodalom erre számos esetet felsorol.)


Ki vagyok tehát én? Mi az én öntudatom?

Egy másik gondolatban tárgyalásra került az agy rezonancia modellje. Az öntudat a rezonancia modellben tárgyalható tulajdonság, az öntudat a rezonancia modellnek alkalmas része, a modellbe beilleszthető funkció lehet. Ha a rezonancia modell megfelelő leírása az agy működésének magyarázatára, az öntudat jelensége tárgyalható funkció ebben a modellben. Az öntudat egy belső visszacsatolási mechanizmusa az idegrendszernek, az evolúciós fejlődés következménye.


Ki vagyok én az agy rezonancia modelljében? Hogyan leszek egyedi és folytonos?

Az öntudat jelenségéért felelős plasztikus globális idegrendszeri struktúra nem specifikus módon aktiválja, szemléletesen szólva mintegy megpendíti az agy egyedi struktúráját, kiterjedt rezonanciát hozva létre. Ez a rezonancia csak az én agyamban létező, csak rám jellemző, egyedi rezonancia. Ha ez a kiterjedt rezonancia meg is szűnik időnként, ha az öntudat jelensége eltűnik egy időre, amikor visszatér, amikor ismét kialakul, akkor az én egyedi rezonanciám alakulhat csak ki ismét. Én én vagyok, csak én vagyok, és ha megszűnik az öntudatom, csak az enyém térhet vissza számomra.

Az öntudat ebből adódóan át sem vihető, nem transzferálható. A specifikus öntudat kizárólag annak a struktúrának a következménye, amelyben létrejött. Az öntudat elvileg klónozható a létrehozó struktúra klónozásával, de a két öntudat a szétválás után önálló, független individuum. A kérdésnek, hogy melyik vagyok én a klónozás után, már nincs értelme. Mindkettő én vagyok, de az öntudataink egymásra nem hatnak tovább, ezért nincs az öntudaton keresztül kapcsolatunk egymással. Mindketten azt mondjuk én vagyok, de már nem tudunk egymásról. Ha a másik megszűnik, akkor az szűnik meg nem én. Ha én szűnök meg, akkor az én öntudatom véget ér, és nem él tovább a másikban.


Milyen az az agy, amelyiknek nem tulajdonsága az öntudat?

Az öntudatot előidéző idegrendszeri struktúra plasztikus, globális neurális hálózat, ezért olyan idegrendszer, amely csupán lokális kapcsolatokra épülve működik, bármennyire komplex is, nem hordozza az öntudat funkcióját. Ez a hipotetikusan elnevezett zombi agy, de a természetben számos állatfaj rendelkezik ilyen ággyal. Az emberi agy is időnként így működik, amikor kikapcsol, és nem aktív a globális struktúra, és elveszítjük az öntudatunkat.


Milyen az az agy, amelyiknek tulajdonsága az öntudat?

Az az agy rendelkezik öntudattal, amely a lokális kapcsolati struktúrákon túl rendelkezik egy globális struktúrával is. Ez a globális idegrendszeri struktúra összeköti, globálisan összekapcsolja a lokális struktúrákat, előidézi és átviszi a lokális struktúrák aktivitását, és kiterjedt rezonanciát hoz létre.


Hogyan hozza létre az agy az öntudatot? Hogyan működik az öntudat?

A belső globális idegrendszeri hálózat kiterjedt rezonanciát létrehozó külső ingerektől független, belső visszacsatolási hatása a lokális idegrendszeri struktúrákra az öntudat érzete.


Hogyan kapcsolható ki és be az öntudat?

Az öntudat kikapcsolható a belső globális idegrendszeri hálózat gátlásával, és bekapcsolható ezen hálózat ingerlésével. Egy öntudatot hordozó agy számos ilyen szabályozási funkcióval és struktúrával rendelkezik például az ébrenlét és alvás szabályozásánál.


Egy agyban hogyan létezhet több öntudat?

Ha az öntudat jelenségét létrehozó belső globális idegrendszeri hálózat valamilyen beavatkozás hatására szétesik, az alrészek egymástól függetlenül funkcionáló öntudatot hozhatnak létre. Ezt a jelenséget láthatjuk az osztott agyú személyeknél.


Hogyan szűkíthető és bővíthető az öntudat?

Az válik a tudatunk részévé, amire kiterjed az öntudatunk, amely idegstruktúrára kiterjed a belső globális idegrendszeri hálózat rezonanciája. Azok az agyi funkciók, amelyek nem részei ennek a kapcsolatnak, nem válhatnak a tudatunk részévé, az érzékelt valóságunkká. Például az agyunk képes befolyásolni a szívverést, a bélmozgásokat, ezek mégsem válnak a tudatunk részévé. Azért, mert szükségtelen, hogy a tudatunk részévé váljon ez a funkció. A belső globális idegrendszeri hálózat által létrehozott és közvetített rezonancia nem terjed ki ezekre az idegi területekre.

A járás agy irányította bonyolult folyamata is képes teljesen a tudat jelenléte nélkül működni, ahogy a légzés is. Ezek a folyamatok azonban a tudatunk részévé is képesek válni, a rezonancia ki tud terjedni ezekre az idegi területekre.

Az agyunk plasztikus, formálható struktúra. Alkalmas ingerlés hatására képes új kapcsolatok létrehozására. Az öntudatot létrehozó belső globális idegrendszeri struktúra is plasztikus hálózat, megfelelő kondicionálás esetén képes kapcsolódni olyan idegrendszeri struktúrákhoz, amelyekkel korábban nem volt kapcsolatban. A tudat megfelelő gyakorlással kiterjeszthető. Akár a teljesen tudatalatti folyamatok is bevonhatók a tudatunkba, a tudatunk részévé tudnak válni, és ezzel az akaratunk által irányíthatóvá válik. Vannak, akik képesek akaratuk által befolyásolni a testhőmérsékletüket, a szívverésüket.

Az öntudat kiterjeszthető, és hasonló módon szűkíthető is. Az az idegrendszeri aktivitás, amelyre kiterjed a rezonancia, a tudatunk részeként tapasztaljuk, azokra, amelyekre nem, az nem válik részévé a tudatnak, még akkor sem, ha a kapcsolat létezik a tudatot létrehozó globális idegrendszeri hálózathoz. Így működnek az automatikussá váló mozgások. Egy teniszező nem lehet jó játékos, ha tudatosan kell irányítania a mozgását, pedig amíg tanulta a játékot szüksége volt a tudatos kontrollra. Ugyanilyen folyamat játszódik le akkor is, amikor megtanulunk biciklizni.


Hogyan működik a figyelem és az akarat?

A figyelem és az akarat korábbi gondolatokban tárgyalásra került. A figyelem és az akarat működése jól beilleszthető az öntudatot létrehozó globális idegrendszeri hálózat kiterjedt rezonancia modelljébe.


Mit jelent a halál?

A halálnak többféle definíciója létezik. Beszélhetünk fizikai halálról, amikor a test biológiai funkciói megszűnnek. Beszélhetünk agyhalálról, amikor az agy működése visszafordíthatatlanul sérül, de a fizikai test életfunkciói továbbra is működnek.

Létezik a személyes halál is, amely az öntudattal van kapcsolatban. Létezek, mert tapasztalom, hogy létezek, mert működik az öntudatom. Én személyesen akkor halok meg, ha az öntudatom visszafordíthatatlanul megszűnik működni. Ilyen szempontból teljesen közömbös, hogy a testem működik-e, hogy az agyam mely részei működnek. Ha az öntudatom nem képes funkcionálni, akkor megszűntem létezni. Az öntudat korábban megfogalmazott meghatározása szerint tehát a személyes halál akkor következik be, ha az agyam nem képes létrehozni az öntudatot előidéző belső globális idegrendszeri struktúra rezonancia állapotát. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a rezonanciát létrehozó struktúra elveszti működési képességét.

Ilyen szempontból a mélyalvás is a személyes halál állapota, csak ez az állapot általában természetes módon visszafordítható. A biológiai szervezetnek szüksége van erre fiziológiai állapotra, valószínűleg azért, mert ilyenkor zajlanak le regenerálódási folyamatok. Az alváshiány fizikai halált képes okozni.

Kómában lévő személyeknek a globális idegrendszeri hálózat rezonanciára képtelen állapota tartósan fennáll. Ezek a személyek a személyes halál állapotában vannak, azonban ez az állapot megszüntethető, ha az agyban ismét létrehozható a kiterjedt rezonancia. Az öntudat működésének ismeretében a kómában lévő személyek számára esély adódhat az öntudatuk orvosi eljárással történő visszatérésére.

Érdekes megjegyezni, hogy a Biblia a halált alvó állapotnak írja le. Elgondolkodtató, hogy vajon a szöveg megfogalmazója tudatosan (sic!) használja a személyes halál állapotát a fizikai halálra. A Bibliában található leírások tovább is lépnek ennél, utalások találhatók arra, hogy az ilyen személyes halál ideiglenes állapot. A tudományos fejlődés egyszer talán eljut arra a szintre, hogy a Bibliában olvasható leírás ember által megvalósíthatóvá váljon.


Hogyan hozhatunk létre öntudatot?

Ha az öntudat jelenségétnek leírására, magyarázatára alkalmas lehet a belső, plasztikus, globális idegrendszeri struktúra rezonancia modellje. Ez a modell eszközt teremt, fizikai megvalósítási módot nyújt az öntudat mesterséges létrehozására. Az öntudatot létrehozó elv ismeretében megalkotható olyan struktúra, fizikai eljárás, funkció, amelynek eredménye az öntudat megjelenése nem biológiai alapú rendszerekben. Az öntudat a biológiai agy emergent tulajdonsága, fiziológiai, fizikai folyamatok eredménye, amely a működésének megértése után nyilvánvalóan más, alkalmasan komplex fizikai rendszerekben mesterségesen is előidézhető, létrehozható.

Agy {button_primary}  Elme {button_primary}  Öntudat {button_primary}

More questions and answers about consciousness

Nincsenek megjegyzések