Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Javaslat a társadalmi és politikai berendezkedés reformjára

 A következő parlamenti választás történelmi lehetőséget kínál a társadalom számára, hogy új irányt határozzon meg a társadalmi-politikai be...


 A következő parlamenti választás történelmi lehetőséget kínál a társadalom számára, hogy új irányt határozzon meg a társadalmi-politikai berendezkedésnek. A társadalom számára adódik egy helyzet - ha fel lehet mutatni egy alternatívát-, hogy egy alapvetően más, progresszív változást támogasson. A következő parlamenti választás és történelmi helyzet alkalmat ad arra, hogy az ország a világ társadalmi-politikai élvonalába kerülhessen.

A javasolt reform programja:

A javasolt reform nem egy részletes leírása egy új társadalmi berendezkedésnek, hanem a módja, kerete és programja a változásnak. A javaslat a részletezett kormányzási modell alapján készült

Megújulási szövetség létrehozása

Minél előbb meg kell hirdetni a megújulási szövetséget. A szövetség nem politikai mozgalom, hanem egy operatív szervezet. A célja a reform programjának végrehajtása. A parlamenti választásokra való előkészületek során mint párt funkcionál. A megújulási szövetségnek bárki tagja lehet, aki vállalja a megújulási szövetség programjának végrehajtását. A megújulási szövetségnek operatív szervezeteket kell létrehoznia a program megvalósítására.

A megújulási szövetségnek fel kell kérnie köztiszteletben álló, meglévő politikai pártokban aktív munkát nem végző személyeket, hogy a parlamenti választásokon a megújulási szövetség képviselőjeként pártlistán és területi listán induljanak parlamenti mandátumokért. A feladatuk nem politikai, a feladatot vállaló személyek a választási küzdelmekben, vitákon, a kampányban nem vesznek részt.

A képviselők feladata parlamenti képviselőként való megválasztásuk esetén:
- amennyiben a megújulási szövetség a parlamenti választáskor nem kap egy új alaptörvény megszavazásához szükséges többséget, akkor automatikusan lemondanak a megszerzett mandátumukról
- az új parlament tagjaként, a fennálló törvényeknek megfelelően előkészítenek és lebonyolítanak egy népszavazást egy új alkotmány elfogadásáról
- az új alkotmány elfogadásáról való népszavazás után új parlamenti választásokat írnak ki, lemondanak a mandátumukról és feloszlatják a parlamentet
- vállalják, hogy az előbbiekben meghatározott és vállalt szerepükért semmilyen anyagi ellenszolgáltatásra nem tartanak igényt, és nem fogadnak el
- a fenn vállalt szerepüket társadalmi szerződésben rögzítik.

Új alaptörvény megalkotása

A választásokat megelőzően a megújulási szövetségnek fel kell kérnie nemzeti és nemzetközi szinten elismert társadalomtudósokat, akik tudományos együttműködés módszereivel és keretein belül a parlamenti választások előtt kidolgoznak egy új, országot, nemzetet, népek együttélését szabályozó, társadalmi-politikai alapelveket és szabályokat lefektető, az ország életét meghatározó működési szabályzatot, alkotmányt. 

Amennyiben a létrejövő dokumentum alkalmas a szerepére, a jelentősége a több száz éves amerikai alkotmány jelentőségével összemérhető lehet. Történelmi hatásában meghatározó lehet az ország számára, és példát mutathat más országoknak is.

A dokumentum kidolgozása szakmai, tudományos munka, nem társadalmi egyeztetés eredménye. A dokumentum kidolgozásában résztvevő tudósoknak egy közvetítő (szóvivő) útján nyitottnak kell lenniük a társadalom irányába, a munkájuk folyamata követhetőnek kell lennie a társadalom számára, azonban a társadalom nem játszik meghatározó szerepet a dokumentum létrehozásában. A társadalom és a politika szerepe a dokumentum létrehozásában közvetett. A társadalom ráláthat a dokumentum kialakítására, véleményezheti az előkészítés alatt álló részeket, azonban a véleményezésnek nem kötelezően befolyásoló szerepe lehet csak a tudósok munkájára. 

A tudósok és a szakemberek munkájának az eredménye egy tudományos módszerekkel létrehozott szakmai dokumentum, az ország működtetésének alapelveit és módszereit tartalmazó szabályzat, alkotmány.

Népszavazás az új alaptörvényről

A parlamenti választások után, ha a megújulási szövetség megszerzi a szükséges többséget a parlamentben, népszavazást ír ki a létrehozott új alkotmány-javaslat elfogadására, amely akkor válna érvényessé, ha a népszavazás során az ország lakosságának jelentős többsége jóváhagyja.

Addig, amíg az új alkotmányról való szavazás le nem zajlik, a parlamenti választások előtt hivatalban lévő kormány ügyvezetőként tevékenykedik.

Az új alkotmány népszavazásra bocsátásával megszűnik a megválasztott parlamenti képviselők szerepe. Az alaptörvényről való népszavazás után új parlamenti választások kiírására kerül sor az érvényes alkotmány alapelveinek és szabályainak figyelembevételével. 

Egy új, a fentiekben felvázolt módon létrejött alaptörvény alapján működő társadalmi-politikai berendezkedés hosszú távra biztosíthatja az ország stabil fejlődését. Az elkövetkező parlamenti választás alkalom és sorsfordító lehetőség lehet a társadalom számára.

 Társadalom {button_primary} 


Nincsenek megjegyzések