Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

János 1:1-3 kozmológiája

  János 1:1-3 Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semm...


 János 1:1-3
Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett.

János evangéliumának kezdete Jézus isteni eredetét, isteni valóját mutatja meg számunkra. Kétségtelen, János Jézusról beszél, a szövegösszefüggésben János evangéliuma így értelmezhető. 

János ezen sorainak lényege Jézus mivoltának a bemutatása a világ kezdeténél betöltött szerepe által. Jézus valóban az ige, a szó a Bibliában. János 1:1-3 Jézusról szól, de a szöveg - ahogy a Biblia más részei is - értelmezhető egy másik kontextusban is. János 1:1-3 értelmezhető kozmológiai alapon, az univerzum létrejöttének kontextusában is. 

Nem tudjuk tudományosan értelmezni az univerzum létrejöttét. Az univerzum eredetéről jelenleg különböző koncepcióink vannak. Az egyik ilyen az információ alapú univerzum.

Kapcsolat vehető észre János evangéliumának kezdő sorai és a kozmológiáról, az univerzum keletkezéséről való mai gondolkodásunk között. A világ kezdete az univerzum keletkezését is jelentheti, a szó (görög eredetiben Logosz, jelentése szó, értelem, gondolat) mai értelmezésben pedig információn alapul. 

Ezek szerint: 

Az univerzum kezdetben (Ter 1.1 minden dolgot megelőzően) információ volt, és az információ az univerzum létrehozójánál volt, és az információ a teremtő volt, ami a kezdetben létezett. Minden az információ által lett, és az információ nélkül semmi sem létezhet. 

János evangéliumának kezdő soraiból az információ alapú univerzum olvasható ki. 

Az ige testté lett János 1.14 

Az információ anyaggá, életté vált és létrehozta az értelmet, ami végső soron felismeri a világot, az univerzumot. 

Az információ alapú univerzum isteni kinyilatkoztatás?

The cosmology of John 1:1-3

Isten {button_primary}  Univerzum {button_primary} 


Nincsenek megjegyzések