Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A társadalom irányítás általános elvei

 Az emberi társadalmak irányítása bonyolult és összetett feladat. Jelenleg nem született még olyan általános módszer, amely az emberi társad...


 Az emberi társadalmak irányítása bonyolult és összetett feladat. Jelenleg nem született még olyan általános módszer, amely az emberi társadalom-irányításnak univerzális módja lehetne. A feladat szükségszerű, de megoldhatatlannak tűnik.

A történelem folyamán számos kísérlet volt már társadalom irányítási rendszerekre. Ezek közül egyik sem vált be, mint univerzális, jól működő megoldás. A gondolatok között is található javaslat társadalom irányítási rendszerre. A feladat azért összetett és bonyolult, mert az emberi társadalom is összetett és bonyolult, és folyamatosan változik. 

Ha nehéz is megtalálni a legjobb megoldást, a társadalmak folyamatosan fejlesztik és optimalizálják az éppen aktuálisan alkalmazott társadalom irányítási modellt. A fejlesztés és optimalizálás nem mindig pozitív, előre mutató irányba történik, egy-egy személy vagy csoport szubjektív akarata időnként dominanciához jut. A folyamat csak akkor lehet eredményes, ha általánosan érvényes összefüggéseket, objektív jellemzőket keresünk a társadalom működésében és szerkezetében, és ezek ismeretében építjük fel a társadalom irányítási rendszert. 

Ilyen általánosan érvényes szerkezet felépítő jellemző például az egymásra ható, de önmagában is funkcionáló egységei a társadalomnak, és ezek együttműködése. 

Önmagában is funkcionáló egységek például a személy, a család, cég, város, ország stb. Ezek az önmagukban is funkcionáló egységek a saját szintjükön egymásra is hatnak. Azokban a hatáskörzetekben, ahol ezek az önmagukban is funkcionáló egységek kölcsönhatásban vannak egymással, a hatékony társadalmi működés érdekében az együttműködés koordinálása céljából célszerű egyeztető mechanizmusokat kialakítani. 

A társadalmak számos területen jelenleg is használnak ilyen egyeztető mechanizmusokat, alakítanak ki egyeztető testületeket. Ez nem újdonság. Azonban a társadalom hatékony működtetéséhez ezt az elvet tudatosan, és következetesen szükséges követni. A társadalom valamennyi szintjén, az önmagukban is funkcionáló, ezért önállóan is működő, de egymásra hatással lévő, egymással közreműködő egységek szintjén egyeztető rendszerek, fórumok kialakítása szükséges a hatékony és stabil működés érdekében.

 Társadalom {button_primary} 

 General principles of governance - proposal for the establishment of the Governors’ Council

Nincsenek megjegyzések