Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Qualia és öntudat - a biológiai kapcsolat

 Ahogy azt tapasztaljuk, az érzés, a qualia és az öntudat, a létezés tudatossága az elme része, és úgy tűnik, hogy szoros kapcsolatban állna...


 Ahogy azt tapasztaljuk, az érzés, a qualia és az öntudat, a létezés tudatossága az elme része, és úgy tűnik, hogy szoros kapcsolatban állnak egymással.

Van kapcsolat a qualia, az érzet, és az öntudat között? A jelenség szintjén úgy tűnik, hogy a két funkció kapcsolatban áll egymással. A filozófiai megközelítés szerint egyik sem fizikai eredetű. A célunk viszont a fizikailag létező valóság felismerése.

A qualia fiziológiája gondolatban megvizsgáltuk, hogy milyen fizikailag létező folyamat hozhatja létre a qualiát, az érzetet. Lehet fizikai kapcsolat a qualia, az érzet, és az öntudat között?

A qualia, mint jelenség eredetére találtunk fizikai reprezentációt. A qualia jelenségét az agyban az érzékszervek aktivitása által kondicionált, távoli asszociációs kapcsolatokkal rendelkező idegsejthálózat aktivitása eredményezi.

Ha feltételezzük, hogy az öntudatot fizikai folyamat eredménye, akkor a qualia jelenségét kialakító fizikai folyamatnak kapcsolatban kell állnia az öntudatot létrehozó fizikai folyamattal. 

Habár az öntudat fizikai eredetét nem ismerjük, a gondolatok között található javaslat az öntudat lehetséges fizikai eredetére, az öntudat fiziológiájára. A feltételezés szerint az öntudat jelenségét az érzékszervekkel és nagy távolságú asszociációs kapcsolatokkal rendelkező idegrendszeri struktúra (a gondolatokban árnyék hálózat néven szerepel) önfenntartó aktivitása hozza létre.

Összehasonlítva a qualia feltételezett fiziológiáját az öntudat feltételezett fiziológiájával, a két funkció között biológiai-idegrendszeri, fejlődési-evolúciós kapcsolat felismerhető. Ha a qualiát létrehozó idegrendszeri struktúra önfenntartó módon működővé válik, azaz visszacsatolási kapcsolatok jönnek létre az idegrendszeri hálózatban, akkor a qualia élményét létrehozó idegrendszeri struktúra az öntudatot létrehozó idegrendszeri struktúrává válik.

Ezen elképzelés szerint az öntudat jelenségét létrehozó idegrendszeri struktúra a qualia jelenségét létrehozó idegrendszeri struktúra evolúciós tovább fejlődése.

Qualia and consciousness - the biological connection

Agy {button_primary}  Elme {button_primary}  Evolúció {button_primary}  Öntudat {button_primary} 


Nincsenek megjegyzések