Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Mi a qualia? A qualia fiziológiája

  A fekete-fehér Mary kritikája szerint nem zárható ki, hogy a qualia eredete fizikailag létező információ. Fekete-fehér Mary kritikája azo...


 A fekete-fehér Mary kritikája szerint nem zárható ki, hogy a qualia eredete fizikailag létező információ. Fekete-fehér Mary kritikája azonban arra a kérdésre nem ad választ, hogy a qualia milyen fizikai reprezentáció, és hogyan jön létre. Továbbra sem jutottunk el a qualia fizikai valóságához. Találtunk ugyan olyan fizikai folyamatot, amely a qualia kialakulásával kapcsolatos, de arra még mindig nincs fizikai magyarázatunk, hogy ez a fizikai folyamat hogyan hozza létre a qualiát, az érzetet. Az eddigi gondolatmenet azonban arra bíztat, hogy érdemes tovább keresni a qualia, az érzet, a szubjektív élmény objektív, fizikailag létező eredetét.

A qualia tehát lehet fizikai folyamat, olyan, amit az érzékszervek hoznak létre, de nem azonos az érzékszervi aktivitással. Tételezzük fel, hogy a qualia fizikai állapot és/vagy folyamat. Ebben az esetben a legjobb definíció a qualiára: a qualia magas szintű (széles körű és távoli asszociatív kapcsolatokkal rendelkező) agyi állapot és aktivitás, az idegsejtek egyedi konfigurációjának komplex együttműködése, amely az érzékszervek ingerlése során jön létre.

Az idegsejtek egyedi konfigurációját és komplex együttműködését közvetetten megszerzett ismeretek is létre tudják hozni. Fekete-fehér Mary mindent tud a színekről, mégis, a szín látása új élményt jelent számára. Mi a különbség a két módon létrehozott, azonos idegi struktúrák agyi aktivitása között? Mi a qualia?

A qualia természetes kialakulása során az agyi struktúrát az érzékszervi aktivitás generálja. A fekete-fehér Mary esetén láthattuk, hogy az érzékszervek nélkül kialakult idegsejt aktivitás soha nem azonos az érzékszervek aktivitásával kialakult idegsejt aktivitással. Mary közvetett tanulással is hozzájuthat bizonyos fokú képzethez, egy bizonyos szintű qualia-hoz, ez azonban soha nem lesz azonos az érzékszervekkel kialakult agyi aktivitással. Az érzékszervi aktivitás mással nem helyettesíthető információ forrást jelent.

A qualia ezek szerint az érzékszervek által kondicionált magas szintű, komplex, egyedi idegi struktúra aktivitása. Mi hozza létre a qualia nem fizikai jellegű természetét, ha a qualia fizikailag létező idegi struktúra és aktivitás?

A qualia nem fizikai látszatát a kialakult idegi struktúra és aktivitás két jellemzője okozza: az idegi struktúra aktivitása nem kötődik közvetlenül a kiváltó okhoz, és az idegi aktivitás egyedi jellegű.

A qualia nem fizikai látszatát részben a qualiát létrehozó, de a qualiát előidéző fizikai ok hiánya okozza. A qualia élményét létrehozó idegi aktivitás komplex idegi struktúra eredménye. Miután létre jött a magas szintű idegi struktúra, annak aktivitását az asszociatív kapcsolatban lévő idegpályák bármelyike kiválthatja. Ezáltal a qualia, az élmény, az idegi struktúra aktivitása érzékszervi aktivitás nélkül is megjelenhet. A magas szintű idegsejt struktúra aktivitását a távoli asszociatív kapcsolatok aktivitása is előidézheti. Azonosan fontos funkcióként a magas szintű idegsejt struktúra aktivitása az asszociatív kapcsolatokon keresztül távoli idegsejt aktivitást is generálhat. A qualia szubjektív élmény jellegét a fizikailag aktuálisan jelen nem lévő létrehozó okok belsőleg reprezentált aktív állapota hozza létre.

A qualia nem fizikai jellegét másrészt az okozza, hogy a qualia szubjektív. Az én qualiám olyan dolog, amivel csak én rendelkezem, nem tudom átadni, csak és kizárólag hozzám tartozik. A qualia szubjektív jellegét azonban nem a fizikai reprezentáció hiánya, hanem annak egyedisége okozza. A qualia élményét létrehozó idegsejt struktúra egyedi, csak arra a személyre jellemző, akinek az agya létrehozta a személyes tapasztalat érzékszervi aktivitása alapján. A qualia olyan fizikai reprezentáció, amelyre az idegsejtek kapcsolatainak egyedisége a jellemző, amit az idegsejtek egyedi struktúrájának aktivitása hoz létre.

Talán helyesebb úgy megközelíteni a qualia fizikai valóságát, hogy megvizsgáljuk, hogyan jön létre a komplex idegi struktúra, és mit jelent a dinamikus idegi aktivitás. Ha a biciklizni tudás, az egyensúly érzése az agy fizikai állapota, akkor hogyan alakul ki a biciklizés képessége? A szín látása objektív fizikai folyamat, a szín élménye azonban nem statikus állapot, hanem egy dinamikus, és egyedi idegi aktivitás eredménye.

Mi tehát a qualia fizikai reprezentációja? Mi az a dinamikus idegi aktivitás, ami a qualiát, mint élményt, mint érzetet létrehozza? A qualia, ami a piros színhez köthető mind az az idegsejt aktivitás, amit az idegsejtek egyedi konfigurációja hoz létre, amely akkor keletkezik, amikor a piros színt bármilyen módon tapasztaljuk, és ez által a piros szín érzékelésével kapcsolatos összes emléknyommal kapcsolatban van. Ez az idegi konfiguráció aktivitásba kerül, ha bármelyik asszociatív kapcsolata aktív, azaz bármilyen, a piros színnel kapcsolatos korábbi emlék vagy érzet aktívvá válik.

A qualia nem azért titokzatos mert nem kötődik fizikai reprezentációhoz, hanem azért, mert egyedi, és a megjelenéséhez nem szükséges a létrejöttét okozó fizikai aktivitás.

Mi által válik a biciklizni tudás qualiává? Mi által válik a színlátás élménnyé? Milyen érzés denevérnek lenni? Hogyan lesz, hogyan lehet egy robotnak érzése?

A qualia fizikai megfelelője az idegsejtek komplex konfigurációjának aktivitása. Az idegsejti konfigurációt az adott érzéklet jelenlétekor kialakuló dinamikusan változó idegsejti kapcsolatok alkotják. A qualia aktivizált komplex emléknyom. A qualia, a szubjektív érzet fizikailag létező idegsejt struktúra dinamikus, folytonosan alakuló és változó aktivitása. A qualia az érzékelés belső, asszociációs kapcsolatokkal rendelkező idegi reprezentációja.

Miért tűnik a qualia fizikai reprezentáció nélküli jelenségnek? Azért, mert a qualia-t létrehozó fizikai aktivitás, a qualia-t létrehozó érzékszervek aktuális működése nélkül is aktiválható. A szín élménnyé válik, mert akkor is felidézhető, ha fizikailag nincs jelen a szín, és a szín látványa előidézi a szín korábbi látványának egyedi, személyes emlékeit.

Rendelkezik egy bicikliző robot a biciklizés szubjektív érzetével? Ha a robotba csak egyszerűen bele van kódolva a biciklizés módja, akkor az nem egy magas szintű (jelentős számú és széleskörű asszociatív kapcsolattal rendelkező), dinamikus aktivitás eredménye. Az előre beprogramozott biciklizni tudás képessége úgy működik, mint egy biológiai reflex. Alacsony szintű és nem dinamikus folyamat eredménye. Nekünk sincs élményünk a szívverésünkről. A reflexszerű tevékenységek nem hoznak létre magas szintű idegi aktivitást, az érzéklet nem aktivizál jelentős számú és széleskörű idegi asszociatív kapcsolatokat.

Mi tehát a qualia? Komplex érzéklet, amelynek nem feltétele a létrehozó érzékszervek aktivitása. A qualia az érzékszervek aktivitása által kialakított magas szintű idegi struktúra aktivitása, az érzékelés érzéklet nélkül is kiváltható agyi visszhangja.

Mikor válik élménnyé, qualiává a biciklizni tudás egy robot számára? Akkor, ha a robot irányító rendszerében a biciklizni tudást saját érzékszervekkel támogatott tanulási folyamat hozzá létre, amely állapot jelentős számú, széleskörű asszociatív kapcsolattal rendelkezik.

Hogyan lesz a robot számára a szín qualia? Ha a szín látása jelentős számú, széleskörű asszociatív kapcsolatot hoz létre, amely a szín érzékelése nélkül, a kialakult asszociatív kapcsolatokon keresztül is aktivizálható.

Mikor válik egy robot érző lénnyé? Ha a robot érzékszervi aktivitása jelentős számú, széleskörű asszociatív kapcsolatot hoz létre, amely aktivizálható a létrehozó érzékszervi aktivitás nélkül.

Mit jelent Mary-nek lenni? Mary-nek lenni az, hogy rendelkezni mindazzal a magas szintű, azaz jelentős számú és széles körű asszociatív kapcsolattal, amit Mary érzékszervei hoztak létre Mary élete során.

Milyen érzés denevérnek lenni? A saját idegi kapcsolataimon keresztül bekapcsolva aktivizálható módon rendelkezni mindazzal a magas szintű, azaz jelentős számú és széles körű asszociatív kapcsolattal, amit a denevér érzékszervei hoztak létre a denevér élete során.

Milyen robotnak lenni? Robotnak lenni az, hogy aktivizálható módon rendelkezni mindazzal a magas szintű, azaz jelentős számú és széleskörű asszociatív kapcsolattal, amit a robot érzékszervei hoztak létre a robot működése során.

A qualia fizikai jelenség.



Nincsenek megjegyzések