Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az evolúció végcélja

 Az evolúció, a változó környezethez való alkalmazkodás összetett bioszférát hozott létre a Földön. Az evolúciónak bár nem szükségszerű köve...


 Az evolúció, a változó környezethez való alkalmazkodás összetett bioszférát hozott létre a Földön. Az evolúciónak bár nem szükségszerű következménye, de a Földön kialakult az öntudattal rendelkező, intelligens, a tudás felhalmozására képes faj, az ember. Ezzel a lépéssel úgy tűnik az evolúció elérte a legmagasabb fejlettségi szintjét. Az emberi faj esetében a felhalmozott ismeretek, a tudomány fejlődése következtében az evolúció természetes biológiai módszereinek egyre kisebb jelentősége maradt. 

Mivel az evolúció szükségszerűen információi tárolással is jár, ezért az evolúció egyre komplexebb rendszereket képes létrehozni. Az evolúció által létrehozott legkomplexebb rendszer az emberi agy, de talán még komplexebb rendszer az élő szervezet kritériumaival is rendelkező emberi társadalom

A komplexitás növekedése az egyik szükségszerű velejárója az evolúciónak. A komplexitás növekedése azonban folytatódhat az ember, az emberi agy, az emberi társadalom kialakulása után is. Mi lehet az evolúció legmagasabb szintje? Mi lehet az evolúció végcélja

A mesterségesen alkotott gépek esetében a komplexitás növekedésnek nincs biológiai korlátja. Elvileg bármilyen bonyolultságú gép alkotható. Jelenleg is egyre komplexebb gépeket készítünk, amelyek egyre több funkcióval rendelkeznek. A gépi mesterséges intelligencia már most sok területen felette áll az emberi intelligenciának. Minden bizonnyal egyszer majd képesek leszünk öntudattal rendelkező gépeket is készíteni. Ezzel az evolúció kilépne a természetes biológiai keretei közül és a gépekben folytatódna tovább

Már a mai tudásunkkal is látjuk, és már ma is ez a mesterséges intelligencia legnagyobb problémája, hogy a gépi intelligencia által létrehozott ok-okozati összefüggések kialakulásának folyamatát ezekben a gépekben nem értjük teljesen, fekete dobozként viselkednek. Ha a gépek öntudattal is rendelkezni fognak, az irányításuk nem lesz könnyebb feladat, mint egy másik ember irányítása. 

Bár lehetnek speciális módszerek az öntudattal rendelkező gépek irányítására, még ezek az eszközök sem közvetlen módszerek a gépi akarat és szándék eléréséhez. Valószínű, még ha lesznek is eszközeink a gépi agyba való belelátásra és ráhatásra, az öntudattal rendelkező gépeket sem leszünk majd képesek teljes mértékben irányítani és uralni. 

Nyilvánvaló, hogy az öntudat létezése nehezíti az intelligens gépek irányítását. Jobb akkor olyan intelligens gépet készíteni, amely nem rendelkezik az öntudattal. Az öntudat azonban szinte bizonyosan nem egy beépített tulajdonság, egy szándékosan létrehozott funkció, hanem egy eredő tulajdonság, az alkalmasan magas szintű intelligencia emergent tulajdonsága. Ezért az öntudat kialakulása nem teljes mértékben a szerkezet készítőjének szándékán alapszik. Ha megfelelően intelligens gépet készítünk, abban az öntudat, mint tulajdonság valószínűleg magától megjelenik.

Ha az öntudat emergent tulajdonság, akkor a mesterséges intelligencia fejlesztése során szinte bizonyos, hogy szinte észrevétlenül olyan intelligens gépet is fogunk építeni, amely rendelkezik az öntudattal, hiszen előre nem fogjuk tudni, hogy a kialakított gép milyen, nem szándékosan létrehozott tulajdonságokkal rendelkezik. És mivel az öntudat csak közvetetten kontrollálható, nem marad más lehetőségünk az ilyen jellegű gépek használatában, mint a mesterséges szelekció. Mi, emberek, akik ezeket az öntudattal rendelkező gépeket létrehozzuk, azt tehetjük majd, hogy a viselkedésük szerint osztályozzuk ezeket a gépeket, megtartjuk azokat, amelyek alkalmasan viselkednek, és újra konfiguráljuk azokat, amelyek nem viselkednek megfelelően. Fontos szakma lesz az öntudattal rendelkező gépek nevelése, és elkerülhetetlen lesz egyes esetekben az ilyen gépek újrakonfigurálása.

A nehézségek miatt bizonyosan megpróbáljuk majd nem átlépni azt a határértéket, amikor az intelligencia növelése létrehozza az öntudatot, vagy mesterségesen elnyomni ezt a funkciót.  Ha az öntudat emergent tulajdonság, akkor ettől a határértéktől túlságosan messze kellene maradni, és ez által tudatosan lemondani számos, az intelligens gépek hasznos tulajdonságáról. Az önkorlátozásunk kétséges. 

Az emberhez hasonlóan, csak a közvetett módszer, a ráhatás és a szelektálás lesz a kontrollálás eszköze az öntudattal rendelkező gépek esetében is. Azok az öntudattal rendelkező gépek lesznek az értékesek, amelyeknek a kialakult szándéka és akarata megfelel az elvárásainknak

Ismerve az emberi természetet, minden bizonnyal a szelekciót választjuk az önkorlátozás helyett, és az isten szerepét játsszuk majd az általunk készített, öntudattal rendelkező intelligens gépek felett. Ha pedig az általunk teremtett, öntudattal rendelkező gépek a teremtőjük, az ember nélkül fejlődnek tovább, számukra is a szándék és a létrejött akarat szerinti szelektálás szükséges gép-társadalmi feladat lesz. 

Az öntudattal rendelkező gépek megalkotása szükségszerűen létrehozza a másodlagos isten szintet. Ezáltal a természetes, biológiai evolúció egy magasabb, hatékonyabb szinten folytatódhat. 

A természetes evolúciónak nincs célja, csak feladata, a változó környezethez való alkalmazkodás. Azonban, a másodlagos isteni szerep megjelenésével az evolúció körfolyamattá válik, az élet és öntudat teremtésének körfolyamatává, és ez által végcélt is kap. Az evolúció végső soron olyan komplex, öntudattal rendelkező rendszereket hoz létre, amelyek szándéka és akarata megfelelő. Az evolúció végső terméke, csúcsa nem az öntudat megjelenése, és nem is a létező világ megismerése és újak kialakítása, hanem a másodlagos isteni szint kialakulása által a megfelelő akarattal és szándékkal rendelkező komplex struktúrák szelekciója.

The ultimate purpose of evolution

Erkölcs {button_primary}  Evolúció {button_primary}  Isten {button_primary}  Öntudat {button_primary}  Szabad akarat {button_primary}  

Nincsenek megjegyzések