Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A tudat és az agy kapcsolata - Zombie Zack kritikája

 Az elmével kapcsolatos egyik legalapvetőbb kérdés a testhez való viszonyát (és pontosabban az agyhoz való viszonyát) érinti. A szótár szeri...


 Az elmével kapcsolatos egyik legalapvetőbb kérdés a testhez való viszonyát (és pontosabban az agyhoz való viszonyát) érinti. A szótár szerint az elme az emberi létnek az a része, amely képessé tesz a világ és saját létezés felismerésére, gondolatok alkotására és érzésre; a tudat és a gondolkodás képességére.

A filozófus, David Chalmers érvel a normális Zack és az értelem nélküli Zombie Zack példáján keresztül az elme és a test kapcsolatáról.

Chalmers szerint elképzelhetünk olyan lényeket, amit ő „zombiknak” nevez -, amelyek molekuláról molekulára azonosak az alapvetően tudatos lényekkel, de maguk nem rendelkeznek öntudattal. Megjelenésében és működésében a tudatos lény és a zombi mása megkülönböztethetetlen, de a zombi számára, ahogy Chalmers mondja, „belül minden sötét.”

Amikor Zack és Zombie Zack beleharap egy csokoládétortába, mindkettőjük reakciója azonos - mosolyognak, elmondják, milyen jó, megnyalják a szájukat, és újabb falatot vesznek. De míg Zack, az alapvetően tudatos lény, jellegzetes (és kellemes) kvalitatív tapasztalatokat szerez a csokoládétorta megkóstolása közben, Zombie Zack semmit sem érez. Ebből az következik, hogy Zack tudata egy extra tulajdonság, túl és felette a Zack-kel kapcsolatos fizikai jellemzőktől (mivel ezek a fizikai jellemzők igazak Zombie Zackre is). A tudatnak tehát nem fizikailag létezőnek kell lennie.

A gondolatmenet szerint az öntudattal rendelkező Zacknak vannak érzései, Zombie Zacknak nincsenek, tehát Zack rendelkezik a qualia tulajdonságával, funkciójával, míg Zombie Zack nem. A feltételezés szerint azonban Zack és Zombie Zack fizikailag azonosak. Belátható, hogy ez a feltételezés nem állja meg a helyét.

A qualia fiziológiája gondolatban megvizsgáltuk, (link) hogy milyen fizikailag létező folyamat hozhatja létre a qualiát, az érzetet. A qualia jelenségét az agyban az érzékszervek aktivitása által kondicionált, távoli asszociációs kapcsolatokkal rendelkező idegsejthálózat aktivitása eredményezheti. A gondolatmenet alapján feltételezzük, hogy Zombie Zack nem rendelkezik a qualia jelenségével, ezért tehát nem rendelkezik a qualiát a feltételezésünk szerint létrehozó idegrendszeri folyamattal sem.

Habár az idegrendszerének fizikai struktúrájában Zack és Zombie Zack azonos, legalább a qualiát létrehozó fizikai folyamatban különbség van közöttük. Míg Zack és Zombie Zack viselkedésben teljesen egyformának látszanak, ugyanazokra az ingerekre ugyanúgy reagálnak, a belső idegrendszeri folyamataikban mégis különböznek.

Zombi Zackban nem működik a qualiát létrehozó idegrendszeri folyamat. Zombie Zack idegrendszere statikus, az input és az output között rugalmatlan, nem plasztikus idegpályák működnek. Miközben Zombie Zack agya funkcionál, az idegrendszerében csak alacsony szintű (távoli asszociációs kapcsolatokkal nem rendelkező) idegpályák alakulnak ki és működnek. Ezek az idegpályák mivel nem rendelkeznek távoli asszociációs kapcsolatokkal, nem tudnak aktiválni távoli idegpályákat, és távoli idegpályák sem tudják aktiválni az adott input-output idegpályát. Zombie Zack érzékszervi aktivitása a meghatározott outputon kívül nem hoz elő távoli emlékeket, és az adott input-output idegpálya sem hozható aktivitásba csak és kizárólag az adott input által. Zombie Zacket alacsony szintű reflexek vezérlik. Zombie Zack nem kreatív személy, ha képes is tanulni, csak egyszerű és direkt feladatokra tanítható.

Zack és Zombie Zack csak pillanatnyi szinten lehetnek azonosak. Az idegrendszeri struktúrájuk egy adott pillanatban lehet azonos, az idegrendszeri működési folyamataik azonban különbözőek. Ha hagyjuk Zack és Zombie Zack agyát azonos környezetben működni, és egy későbbi időpontban megvizsgáljuk újból, már különbséget állapíthatnánk meg a két agy idegrendszeri kapcsolataiban. Azt látnánk, hogy Zombie Zack agya alig változott, az idegsejtek kapcsolati hálózata nem hozott létre távoli összeköttetéseket. Zombie Zack agya merev. Zack agyának struktúrája azonban idővel jelentősen változik, távoli asszociációs kapcsolatok alakulhatnak ki. Zack agya plasztikus. Fizikailag létező különbséget tudunk tenni Zack és Zombie Zack idegrendszere között.

Zack és Zombie Zack gondolatmenetének érvelése, miszerint Zack és Zombie Zack azonos, hibás. Találhatunk különbséget Zack és Zombie Zack idegrendszere között. Következésképpen az eredeti érvelés nem alkalmas arra, hogy kizárja, hogy a tudatnak nem lehet fizikai reprezentációja.

Ha Zack és Zombie Zack agya egy pillanatban azonos is, az azonosság a működés során megszűnik. Zack agyában működik a qualia élményét létrehozó fiziológiai folyamat. Zack rendelkezik az öntudat élményével is. A qualia élményét létrehozó feltételezett fiziológiai folyamat hozza létre az öntudat jelenségét is?

Mi a kapcsolata annak a fizikai, fiziológiai, idegrendszeri folyamatnak, amely létrehozza a qualia és az öntudat jelenségét? A tudatosság minden bizonnyal az idegrendszer működése során létrejött tulajdonság, ezért kapcsolódnia kell az evolúcióhoz. Az öntudat a qualiát létrehozó fiziológiai folyamat evolúciós fejlődése lehet?



Nincsenek megjegyzések