Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A legnagyobb egyedi érték

 Mi az a legfontosabb tulajdonságunk, mi az a legnagyobb egyedi értékünk, ami a személyes emberi létezésünkből származik? Mondhatjuk, hogy a...


 Mi az a legfontosabb tulajdonságunk, mi az a legnagyobb egyedi értékünk, ami a személyes emberi létezésünkből származik?

Mondhatjuk, hogy a legnagyobb egyedi értékünk az öntudatra ébredésünk. Az a tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk felismerni a létezésünk objektivitását. Öntudatunk van, és ez a tulajdonságunk lehetővé teszi számunkra hogy felismerjük, a világ létezik, és mi, személyesen is létezünk benne.

Az öntudat valóban az anyagi világ legnagyobb csodája, az anyagnak az a tulajdonsága, amiről ma is csak sejtéseink vannak hogyan lehetséges, hogyan létezhet, hogyan jöhetett létre.

Az öntudat azonban nem az emberi mivoltunk egyedi jellege. Bár az öntudat belső tulajdonság és ezért nem tudhatjuk, hogy más anyagi rendszer rendelkezik-e vele, de közvetett bizonyítékok alapján szinte bizonyos, hogy az állatvilág számos tagjának is van öntudata. 

Az öntudat lehet, hogy az anyagi világ legnagyobb csodája, de nem a legnagyobb egyedi értéke. Nem az az egyedi tulajdonság, ami a legfontosabb, és ami a legnagyobb értékét adja a személyes létezésnek.

Mondhatjuk, hogy az a tulajdonságunk a legnagyobb érték, hogy képesek vagyunk megismerni a létező világot. A létező világ megismerése fontos tulajdonságunk, és összetett, magas szintű képességeket feltételez. A létező világ megismeréséhez az öntudatunk mellett még szükség van magas szintű intelligenciára, problémamegoldó képességre, azaz az ok-okozati kapcsolatok felismerésére, és a kíváncsiságra is, a motivációra, amely ezeket a tulajdonságainkat folyamatosan működteti. 

A létező világ megismerésének képessége azonban szintén nem a legnagyobb egyedi értékünk. Bár mi, emberek vittük a legmagasabb szintre, az állatvilág szinte minden képviselője rendelkezik a világ megismerésének valamilyen szintű képességével. 

Mondhatjuk, hogy az a tulajdonságunk a legnagyobb egyedi értékünk, hogy tudatosan, szándékosan képesek vagyunk megváltoztatni, formálni az anyagi világot. Ez szintén egy olyan tulajdonság, amit mi, emberek vittünk a legmagasabb szintre. Képesek vagyunk gépeket, városokat építeni, a környezetet a szükségleteink és az igényeink szerint megváltoztatni. Az űrben is képesek vagyunk folyamatosan élni, még ha egyelőre nem is önellátó módon.

A létező világ formálása valóban egyedi tulajdonságainkon alapszik. Csak az ember képes a megismerésből származó tudást összegyűjteni és felhalmozni. Ez a képességünk feltételezi a magas szintű kommunikációs képességet, a beszéd képességét, és a tudás felhalmozása szükségessé teszi az információk rögzítését, az írás ismeretét.

Az írás ismerete az emberi mivoltunk egyedi és fontos tulajdonsága, ami a leginkább hozzájárult ahhoz, hogy képesek vagyunk messze a legmagasabb szinten formálni a környezetet. A környezet formálása azonban a társadalom egészére jellemző, a társadalom együttműködését feltételező tulajdonság, nem az egyedi emberi mivoltunk, a személyiségünk legnagyobb értéke.

A legegyedibb, és ezáltal a legfontosabb személyes tulajdonságunk az a jellemzőnk, hogy az öntudatunkat hogyan használjuk.  

Az öntudatunk szándékot, akaratot alakít ki, amit ugyan a környezeti hatások formálnak és befolyásolnak, mégis, az öntudat használata az egyedi valónk legmélyebben létező, kívülről legkevésbé hozzáférhető tulajdonsága. És ebből adódóan ez a legnagyobb egyedi értékünk is.

Az, hogy hogyan használjuk az öntudatunkat tesz személyes szinten egyedivé, és tesz személyes szinten rangsorolhatóvá is minket. Az embertársainkat ezen a szinten értékeljük, és a társadalom ezen a szinten osztályoz minket. Közvetlenül nem vagyunk képesek mások szándékát, akaratát befolyásolni, irányítani, ezért közvetett módszereket használunk. A társadalom közvetett módon, jutalmazással és büntetéssel igyekszik formálni hogy hogyan használjuk az öntudatunkat, és elismerést vagy kirekesztést használ a társadalom tagjainak az alkalmazott öntudat szerinti szelektálásra. 

Csak közvetett módszerek léteznek a szándék és akarat befolyásolására és irányítására. A diktátorok álma az egyedi öntudat irányítása, a szabad társadalmaknak pedig a legnehezebb feladata az alkalmazott öntudat szerinti osztályozás és szelektálás. Éppen ezért az öntudatunk személyes használatának módja, egyedi alkalmazása a legnagyobb személyes értékünk.

És ez az az érték, amely a társadalom számára is hasznossá tesz minket, és ez az az érték, amit a társadalomnak is a leginkább értékelnie kell. A társadalom minél több egyede hordozza a megfelelő szándékot és akaratot, azaz a legmegfelelőbb módon használja az öntudatot, annál sikeresebb lehet az adott társadalom a változó környezethez való alkalmazkodásban. 

A mi, emberi fajunk túlélése is ezen múlik. A természet ismerete, a tudomány és technika fejlődése csak akkor lesz képes megmenteni minket a kihalástól, ha képesek leszünk az öntudatunkat alkalmasan felhasználni. 

A legnagyobb érték az öntudatot alkalmasan használó ember. Ennek a megvalósulása az emberi evolúció legmagasabb szintje.

The highest unique value

Ember {button_primary}  Társadalom {button_primary}  


Nincsenek megjegyzések