Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A Biblia üzenete az evolúció értelmének logikája?

 A Biblia üzenete, hogy a létező isten örök élet által megtartja a megfelelő teremtményeit. És ez az üzenet az evolúció logikus értelme. Hog...


 A Biblia üzenete, hogy a létező isten örök élet által megtartja a megfelelő teremtményeit. És ez az üzenet az evolúció logikus értelme. Hogyan?

A legnagyobb emberi érték az öntudatot alkalmasan használó ember. Ennek a megvalósulása a földi evolúció legmagasabb szintje. Az evolúció végső terméke a megfelelő akarattal és szándékkal rendelkező komplex struktúrák létrehozása

Az emberi faj melyik lépcsőfokán áll ennek az evolúciós fejlődésnek? Mi öntudattal rendelkező értelmes lények vagyunk. Jelenleg küzdünk azzal, hogy a társadalmunk olyan egyedekből épüljön fel, amelyeknek akarata és szándéka megfelelő. Csak közvetett eszközeink vannak erre a feladatra, és az alkalmas egyedek örökítése megoldhatatlan feladatnak látszik. Minden egyedünk, egyedi, megismételhetetlen és tünékeny. Mintha az embert létrehozó vonalon az evolúció képtelen lenne elérni a végső célt, a megfelelő akarattal és szándékkal rendelkező egyedek pozitív szelekcióját. 

Ha az öntudattal rendelkező komplex rendszerek szándéka és akarata közvetlenül nem befolyásolható, az evolúció végcélja, a megfelelő szándékú és akaratú egyedek pozitív szelekciója csak egy módon érhető el: ha a létrejött alkalmas egyedek nem szűnnek meg létezni, ha az alkalmas egyedek létezése időben kiterjeszthetővé válik. 

Lehet, hogy egyszer a tudomány felfedezi a módszert arra, hogy a biológiai létezésünk ne legyen időben korlátozva, és ekkor lehetővé válik az evolúciós végcél elérése az embert létrehozó evolúció esetében is. Ha az evolúció nem a biológiai szervezetekben folytatódik, hanem az öntudattal rendelkező, nem a természetes biológiára épülő szerkezetű gépekben, ezeknek a gépeknek az örök élet egyszerű adottság. A beprogramozott halál nélküli öntudattal rendelkező gépek egyszerűen lehetővé teszik az evolúció végcéljának elérését. 

Bennünk emberekben, mint biológiai lényekben az evolúció kialakította a létezés végességet. Talán a tudomány túl tud ezen lépni, talán nem. Az evolúció a végcél elérésének irányába azonban az emberi vonalon sem áll meg, ha mint társadalom létezünk addig, amíg öntudattal rendelkező gépeket tudunk létrehozni. Ezzel mi magunk lépnénk a másodfokú isteni szintre és szerepbe, még akkor is, ha az örök élet tulajdonságával nem rendelkezünk. Az öntudattal rendelkező gépek megvalósításával az öntudatot lennénk képesek elterjeszteni az univerzumban. 

Lehet, hogy nem is mi lennénk az elsők ebben. Lehet, hogy korábban, természetes módon kialakult öntudattal rendelkező másik faj már megtette ezt, és másodrendű istenként funkcionál (link). Ha ez lehetséges, akkor az sem kizárható, hogy mi, emberek valamilyen módon a teremtményei vagyunk ennek az értelemnek. Az emberi tudományos megismerés a természetes utat veszi alapul, de a tudomány nem zárja ki az akarat által vezérelt teremtést sem, ahogy egyszer talán mi is tudunk teremteni életet és értelmet. 

Azonban a másodfokú isten, mint teremtő sem lesz képes közvetlenül irányítani az öntudattal rendelkező teremtményeiben lévő szándékot és akaratot. A legnagyobb egyedi érték számára is a megfelelő szándékú és akaratú teremtmény lesz, amelyet meg akar tartani. És ezzel a Biblia jövőre vonatkozó leírása is logikus értelmet kap.

Is the message of the Bible about the future the logical meaning of evolution?

Ember {button_primary}  Evolúció {button_primary}  Idegen értelem {button_primary}  Intelligencia {button_primary}  Isten {button_primary}  Mesterséges Intelligencia {button_primary}  

Nincsenek megjegyzések