Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

A következő gazdasági-társadalmi forradalom: távoli jelenlét - közlekedés helyett kommunikáció

 A társadalom folyamatos változásban él és folyamatos változásban van. Különösen igaz ez a jelenre és a közelmúltra, és bizonyosan igaz lesz...


 A társadalom folyamatos változásban él és folyamatos változásban van. Különösen igaz ez a jelenre és a közelmúltra, és bizonyosan igaz lesz a jövőre is. A tudományos technikai fejlődés folyamatosan átalakítja a gazdaságot és a társadalmat. 

A változás nem kívülről irányított vagy tervezett, a tudomány és a technika aktuális fejlődése és a társadalom aktuális igénye, befogadó képessége határozza meg. A fejlődés folyamatos, de észre lehet venni célokat, meg lehet állapítani szinteket, ami körül a változás szerveződik. A változás legszembetűnőibb jele az, amikor olyan funkciók jönnek létre a társadalomban, amelyek nélkül a társadalom nehezen vagy egyáltalán nem tud működni. Ezen új funkciók köré szerveződik a társadalom. Korábban ezek a funkciók nem léteztek, vagy sokkal kisebb hatékonysággal működtek, és ezért kisebb jelentőséggel bírtak. Ennek a változásnak a vele járója, hogy övid idő alatt olyan munkatípusok jönnek létre, amelyek korábban nem léteztek, nem létezhettek.

Forradalomról akkor beszélhetünk, amikor a tudomány és technika fejlődése gyors gazdasági, életmódbeli változásokat okoz, ami az emberek széles körére hatva gyors és mélyre ható társadalmi átalakulást eredményez. Ma már gyakorlatilag folyamatos gazdasági társadalmi forradalomban élünk. Régen nemzedékek sora élt azonos módon, ma már egy nemzedék életében is többszörös életmódváltás zajlik. 

Jelenleg a digitális forradalom zajlik. A digitális társadalomra való átállás a társadalom teljes életére kihat. A digitális forradalom új munkatípusokat hoz létre, és a digitális átállással a társadalomban olyan új funkciók keletkeznek, amelyek köré a társadalom szerveződik. A digitális forradalmat a számítógép, a számítástechnikai megjelenése és fejlődése alapozta meg. A számítógép, a számítástechnika, és a szorosan vele járó digitális kommunikáció nem csak egy egyszerű eszköz számunkra, hanem az életünk egyre elválaszthatatlanabb része. 

A digitális átalakulás által létre hozott, új, jelenleg zajló társadalmi forradalom mozgató ereje a csak néhány éve kezdődött gépi tanulás. A gyakran mesterséges intelligencia néven hívott tudományos technikai áttörést helyesebb gépi tanuláskent megnevezni. Helyesebb, ha a mesterséges intelligenciát az emberi intelligenciával hasonló szintű gépi képességek megnevezésére használjuk. A gépi tanulás képessége rendkívül nagy fejlődés, de távolról sem az emberi intelligenciával összemérhető funkció. Még akkor sem, ha a gépi tanulás legyőzte már a legjobb emberi sakk, go és kvíz játékost is. A gépi tanulás ezzel együtt mégis rendkívül fontos tudományos technikai fejlődés, ami forradalmi változásokat hoz a társadalom életében. 

Ennek a forradalomnak nem az a lényege, hogy a gépek elveszik az emberek munkáját, hogy egyre komplexebb feladatokban is gépek dolgoznak emberek helyett, hanem az, hogy átalakítja az emberek életét. Az emberi munkára továbbra is szükség lesz, csak nem úgy és nem ott, ahol korábban. A gépi tanulás, mint technológia, mélyen be fog ágyazódni a társadalom életébe. Ennek a folyamatnak még csak a legelején járunk, nem is feltétlenül látszik a jelentősége, de a gépi tanulásnak hasonló mélyre ható hatása van, mint bármely más tudományos technikai gazdasági társadalmi forradalomnak. 

Az emberiség életében a gazdasági társadalmi fejlődés hátterét az adat, az információ, és a kommunikáció fejlődése adja. Az információk megszerzése, rögzítése, és azok kommunikációja a háttere minden társadalmi változásnak. Információ mindig is keletkezett, kommunikáció mindig is létezett, a jelenlegi szint azonban jelentősen más. Elérkeztünk oda, hogy mindenki és minden képes az általa létrehozott információit kommunikálni, képes azonnali módon megosztani. Ez az információs technikai háttér biztosítja, hozza létre, adja az alapját a következő forradalmi változásnak is a társadalom életében. 

Mi a következő minőségi változás, mi az az új irány és cél, amit a tudományos technikai fejlődés hoz létre, és ami a teljes társadalomra hatással van? Milyen forradalmi változást hoz létre az információ és a kommunikáció jelenlegi fejlődése? A következő nagy átalakulást a személyes jelenlét forradalma, a távoli jelenlét széleskörű elterjedésének hatására létre jövő gazdasági társadalmi átalakulás hozza létre. A kommunikáció átveszi a személyes közlekedés szerepét. 

Mit jelent a távoli jelenlét? A távoli jelenlét során egy adott személy tevékenysége, és annak a tevékenységnek a tárgya és hatása különböző helyszíneken, földrajzilag akár nagy távolságban van egymástól. 

A távoli jelenlét nem újkeletű dolog, elég megemlíteni a tudomány vezető területeit, az űrkutatást és a haditechnikát. Azonban a távoli jelenlét már egyes területeken a hétköznapi életben is mélyen beágyazódott. Az interneten végzett vásárlás talán a legkiforrottabb, legelterjedtebb távoli jelenlét funkció, amit használunk. Az internetes vásárlás kezdi alapvetően átalakítani a kereskedelem formáját. 

Egy másik széles körben használt távoli jelenlét funkció a távoktatás. A távoktatás elterjedése hasonlóan a vásárláshoz, alapvetően és mélyre hatóan fogja átalakítani az oktatást. A folyamat már zajlik. 

A személyes kapcsolatainkat is egyre inkább a távoli jelenlét eszközeinek felhasználásával tartjuk fenn. A személyes kapcsolatok formájának változásban is a kommunikáció fejlődésének van alapvető szerepe. A személyes kapcsolatokban a távoli jelenlét már a hagyományos levélírással és küldéssel megkezdődött. Ma már az internetes kommunikáció segítségével, a szociális felületek megjelenésével és elterjedésével az interneten számtalan olyan emberi kapcsolatunk lehet, akivel soha nem is találkoztunk személyesen. 

A szociális életünk egyre jelentősebb része zajlik ezeken a felületeken. A távoli jelenlétnek nem kell csak az írásra, kimondott szavakra, képekre, videóra korlátozódnia. Virtuális terekben, avatárok segítségével a szociális távoli jelenlét egy teljesen új, minőségileg más szintre léphet. A technológia fejlődése ezen a téren is folyamatos. 

A távoli jelenlét távmunka formája is egyre elfogadottabbá válik és egyre szélesebb körben terjed. Különösen manapság, a személyes távolságtartás kényszerű idejében kap egyre nagyobb szerepet. A távmunkának is a digitalizáció a hajtóereje. A távmunka jelenleg első sorban az irodában végezhető munkavégzés során terjed, de nem csak a számítógéppel végzett, adatkezelés jellegű feladatokban veszi át a munkavégzés formáját, hanem a csoportmunkában és a csoportos kommunikációban is. 

A távmunka azonban nem csak az irodában végezhető munkavégzést alakítja távoli jelenlét formára. Az automatizálás már régóta használt módszer a termelésben és a gyártásban. Az automatizálás a gazdasági hatékonyság növelésének eszköze. Az automatizálás azonban nem teszi szükségtelenné az ember szerepét, jelenlétét, az emberi felügyeletet a gyártási folyamatban. Azonban az automatizálás a távérzékeléssel kiegészülve a még megmaradó emberi feladatokat is a távoli jelenlét jellegű módon teszi elvégezhetővé. A robotika és a távérzékelés fejlődése kiegészülve a digitális vezeték nélküli kommunikáció egyre hatékonyabbá válásával a gyártási technológia fejlődése nem csupán a gyártási műveletekre és a gyártás hatékonyságara hat, hanem a még szükséges emberi jelenlét eszköze is lehet. A gyárak nem csupán automatizáltak lesznek, hanem a még szükséges emberi munkavégzés is távoli jelenléten keresztül valósul meg. A gyárakban ténylegesen nem lesz ember, de nem azért, mert teljesen automatizáltak lesznek, az talán soha nem valósul meg, hanem mert a még megmaradó emberi munkavégzés is távoli jelenléttel megvalósítható. 

A távoli jelenlét az emberi munkavégzés valamennyi területét átalakítja, többek között az ipari, mezőgazdasági, egészségügyi, szociális munkavégzés területeit is. Gyakorlatilag bármilyen munka elvégezhető lesz a távoli jelenlét módszerével. Mindaddig, amíg a gépek csak a gépi tanulás funkciójával rendelkeznek, mindaddig amíg nem találjuk meg a valóban mesterséges intelligenciát, ahol a gépek önállóan lesznek képesek dönteni és önállóan létrehozott célok segítségével működnek, addig az emberi munka végzésére szükség marad, addig a gépek az emberek segítője és nem a helyettesítője lesz.

Azonban a távoli jelenlét a társadalom életét teljesen átalakítja. A távoli jelenlét alkalmazásával a személyes közlekedés funkcióját a kommunikációt veszi át. 

A közlekedés már ma is átalakulóban van. Az önvezető autók megjelenése nem azért fontos, mert nem kell vezetnünk az autót a forgalomban. A távoli jelenlét terjedésével a közlekedés szerepe csökken, de bizonyos szállítási feladatoknál a sofőrre még sokáig szükség lesz az önvezető autók használatba lépése után is. Az önvezető autók jelentősége az, hogy megteremti a lehetőséget arra, hogy a sofőrnek, ha még szükség van rá, nem kell jelen lennie az autóban. Egy sofőr a távoli jelenléttel több jármű irányításában is rész vehet. 

A távoli jelenlét elterjedése az emberek életének teljes területére hatással lesz és alapvetően változtatja meg a társadalom működését. 

A városok átalakulnak. A személyes közlekedés csökkenésével a forgalom a városokban csökken. A forgalom csökkenése számos kedvező életmódbeli változást hoz a környezet szennyezés csökkenésétől kezdve a biztonságosabb közlekedésig. A városközpontok szerepe csökken, a zsúfoltság mérséklődik. A természet visszaköltözhet a városokba. Ha a távoli jelenlét hatásait helyesen kezeljük élhetőbb városok jönnek létre. 

A városok életében a legjelentősebb változás azonban a városok lakosságának csökkenése jelenti. Mivel a távoli jelenlét nem teszi szükségessé, hogy a lakás és a munkavégzés helyszíne közel legyen egymáshoz, a városok elnéptelenednek, a vidék szerepe megnövekszik. Az emberek visszaköltözhetnek a természetbe. A közlekedés szükségességének csökkenése segíti, hogy ez az életmódbeli változás a környezettel harmóniában, fenntartható módon történjen. Az emberek közötti fizikai távolságok növekedése az önfenntartó életmódot motiválja. 

Természetesen a gépi tanulás, az automatizálás, a távmunka a társadalom ellen is dolgozhat. Ha a társadalom vezetői nem találják meg a módját annak, hogyan lehet kezelni a gazdaság átalakuló igényei során akár tömegesen munka nélkülivé váló embereket, akkor az összes pozitív változást eltörölhetik a negatívumok, a szegénység növekedése, a bűnözés terjedése, az erőszak és az erőszakos elnyomás hétköznapivá válása a városokban. Erre a társadalomnak fel kell készülnie. Az értelmiségnek értelmes válaszokat kell találnia az előre jól látható problémákra, mint például az egyenlőtlenség növekedésének problémája és a társadalom megfelelő vezetői kiválasztási módjának mindennél fontosabb kérdése. 

A távoli jelenlét a gépi tanulás és a robotizáció módszereit teljes mértékben kihasználja. A távoli jelenlét mintegy eszközként használja ezeket a technológiákat. Kevesebb ember lesz szükséges az elvégzendő munkához. A társadalmaknak mindaddig kezelniük kell a felszabaduló munkaerőt, amíg a népesség le nem csökken a gazdaság igényeinek szintjére. Ha a társadalmak erre ésszerű megoldást találnak ki, megoldjak, hogy kevesebb munkából is megfelelően meg lehessen élni, akkor egy aranykor, a tudomány, a művészetek, a szabadság az ókori görög idők óta nem tapasztalt felvirágzása jöhet el az emberiség életében. Annak idején a rabszolgaság intézménye teremtette meg a társadalmi jólétet. Most mindez humánusabb módon válna valóra. Ha viszont a kizsákmányolás, a kapzsiság és az önzés marad és lesz a gazdaság mozgató ereje, akkor a társadalom átalakulását szenvedés, erőszak, a hatalom felügyelete és elnyomás fogja kísérni. 

Közelítünk ahhoz a tudományos fejlettséghez és széles körű technológiai alkalmazáshoz, amikor a távoli jelenlét jelentősen átalakítja az életvitelünk módját, széleskörben alkalmazásra kerülve meghatározza a társadalom életének formáját. Ez a változás egyben felkészít minket a mesterséges intelligencia általános formájának megjelenésére is az emberiség életében, amikor a gépek teljes mértékben helyettesíthetik az embert. Rajtunk múlik, hogy amikor eljutunk idáig milyen sors vár ránk. Egy, a természettel harmóniában elő faj maradunk, vagy a kipusztulás természetes sorsa jön el számunkra.


Nincsenek megjegyzések